“Moslavina oživljena 2” predstavljena u Velikoj Ludini

U Knjižnici i čitaonici Velika Ludina, 3. travnja, održana je promocija djela „Moslavina oživljena 2“. Novo je to djelo književnika, povjesničara, bivšeg političara i diplomata, Đure Vidmarovića, a čije je izdanje podržao Ogranak Matice hrvatske u Kutini.

Naime, ovo djelo objavljeno je prošle godine te predstavlja nastavak na djelo iz 2020. godine. U njemu, na 340 stranica, kroz poglavlja Književnost, Umjetnost, Tradicijska i folklorna baština, Povjesnica i Umjesto pogovora piše o svoja tri zavičaja, Moslavini, Zapadnoj Slavoniji i Lonjskom polju, u kojima se rodio, odrastao i školovao i kojima se uvijek rado vraća. Piše tako o događajima i osobama koji su vrijedni i koji su obogatili Moslavinu. Prikazao je rad mnogih umjetnika, književnika i publicista, a između ostalih i Mije Stuparića koji dolazi s ovog područja.

I ovoga puta, uz autora, knjigu su predstavljali urednik, dr. Dražen Kovačević te Katarina Brkić. Kako se moglo čuti, o Moslavini bi se uskoro mogla napisati i treća knjiga budući da je građa toliko opširna i nije mogla stati u ova prva dva izdanja.

Đuru Vidmarovića tom su prigodom pozdravili brojni gosti, među kojima i saborska zastupnica Marijana Petir te načelnik općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

S nekoliko moslavačkih pjesama događaj su glazbeno oplemenile članice ženske vokalne skupine „Kutinske dunje“.