Otvorena izložba „Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni“

Povodom Dana žena u Knjižnici i čitaonici Popovača otvorena je izložba „Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni“ PULS-a „Moslavački štrk“. Svojim djelima oplemenilo ju je 8 autorica: Branka Vrbanić, Jelena Srednoselec, Josipa Benac, Danijela Makoš Repaja, Dobra Vein, Dajana Budovac, Zlata Benčec i predsjednica udruge Marija Pukec Žigić.

Riječ je o već tradicionalnoj izložbi povodom Međunarodnog dana žena, a koja je nakon nekoliko putujućih, treći puta zaredom organizirana u Popovači, u sredini iz koje je većina ovih autora krenula baviti se umjetničkim radom, naglasila je tom prigodom ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić.

Predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić naglasila je kako se ovom izložbom odaje počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu. Pojasnila je kako su članice udruge željele osvijestiti veličinu i snagu nikad zaboravljenih umjetnica: Vesne Parun – Žene koralj, Ivane Brlić Mažuranić – Žene bajka i Marije Jurić Zagorke – Žene od tajni, a koje su prkosile predrasudama svog vremena.

O njihovom životu i djelu okupljeni su imali prilike doznati u prigodnom programu koji je osmislila ravnateljica knjižnice. Rođenu Zlarinjanku, odmalena upoznatu sa siromaštvom, čiji je život obilježio niz nesretnih ljubavi i obolijevanja, ali i ženu nepokolebljiva duha, prvu ženu u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnosti, Vesnu Parun, utjelovila je moja malenkost.

Ženu čija se intimna priča odvija daleko iza zatvorenih vrata između strogog „mažuranićevskog“ odgoja i njene intimne želje – književnog rada, majku petero djece koja su svakako utjecala na to da postane jedna od najboljih i najpoznatijih hrvatskih književnica, Ivanu Brlić Mažuranić, utjelovila je knjižničarka Kristina Lukačević.

Jednu od najpoznatijih žena, čiji se glas daleko čuo te čiji su oštri kritički tekstovi bili predmetom saborskih rasprava, najčitaniju hrvatsku književnicu, u ovoj je prigodi utjelovila Dijana Lipovac.

Izložbu „Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni“ otvorio je gradonačelnik Josip Mišković zahvalivši pritom Knjižnici na organizaciji bogatog i kvalitetnog programa, a PULS-u „Moslavački štrk“ na izboru djela koja prikazuju žensku dušu, ali i društvene nepravde vezane uz status žena kroz povijest.

Program otvorenja glazbenim su izvedbama oplemenile članice VS Rusalke, a bio je upotpunjen i darivanjem slike Knjižnici i čitaonici, dok su sve prisutne žene dobile slatke poklončiće i ruže.

Otvorenju su, uz brojne građane i autorice, nazočili i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić te predstavnice Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“.

Izložba „Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni“ može se  razgledati do kraja ožujka u redovno radno vrijeme knjižnice.