Dan crvenih haljina u NPB Popovača

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača u toj je ustanovi prošloga petka obilježen „Dan crvenih haljina“. Riječima „Možda udar se može spriječiti!“ naglašena je javnozdravstvene kampanje kojom se želi podići svijest o moždanom udaru kod žena.

Događaju su, uz djelatnike bolnice, nazočili brojni uvaženi gosti iz političkog i društvenog života Popovače i Sisačko-moslavačke županije.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ u Hrvatskoj se obilježava od 2019. godine, a u sklopu ovogodišnje u popovačkoj bolnici doktorica Valentina Vrabec Barta, specijalist neurolog, razgovarala je s pacijenticama koje su preboljele moždani udar i uspješno se oporavile. Djelatnice bolnice i članice PULS-a „Moslavački štrk“ nosile su modnu reviju kojom je simbolično dominirala crvena boja – boja zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja.

Župan Ivan Celjak i gradonačelnik Popovače Josip Mišković tom su prigodom istaknuli važnost prevencije te čestitali djelatnicima bolnice na odlično organiziranoj akciji te na podizanju kvalitete zdravstvenih usluga za građane Popovače, Sisačko-moslavačke županije, ali i regija koje gravitiraju oko ove sredine.

“Kada imate službu neurologije u jednoj psihijatrijskoj bolnici, to samo pokazuje da u ovoj bolnici vodimo računa o cjelovitoj osobi te da nam je jednako bitno i tjelesno i mentalno zdravlje“ – napomenula je ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ dr. Marina Kovač.

U svrhu ranog otkrivanja bolesti Poliklinika za neurologiju i neurofiziologiju NPB organizirala je prošloga tjedna Dane otvorenih vrata tijekom kojih su se besplatno mogle obaviti pretrage Color Doppler karotidnih i vertebralnih arterija. Navedene pretrage se koriste kao metoda probira za bolesti krvnih žila koje su odgovorne za opskrbu mozga krvlju, a mogu biti uzrok nastanka moždanog udara.

Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ oplemenili su nastupi plesača akrobatskog rock’n’roll-a i Vokalne skupine „Rusalke“.