Istraživanje nafte i zemnog plina na području Kutine

Ovih dana intenzivno se pripremaju radovi na uspostavljanju bušotina za zemni plin i naftu na području Grada Kutine. Lokacije je obišao i gradonačelnik Zlatko Babić s pročelnikom Odjela za komunalni sustav Grada Kutine,Eduardom Gelešićem i njegovim zamjenikom Mladenom Lisakom.

 Temeljem odluke Vlade RH investitoru Vermilion Zagreb Exploration d.o.o dodijeljena je dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07. Geološkim istraživanjem i interpretacijom podataka, na području Sisačko-moslavačke županije identificirani su i izvdojeni neki od prospekata te se krenulo s planiranjem kampanje bušenja 4 istražne bušotine ugljikovodika u Sisačko-moslavačkoj županiji u 2024. Godini, Zbjegovača-1Istok, Međurić-1Istok, Piljenice-1, Gojlo-1Jug.

Iz Grada Kutine poručuju kako se nadaju pozitivnom ishodu, odnosno pronalasku plina i nafte na tri spomenute lokacije čiji bi prihodi od eksploatacije djelomično pripadali Proračunu Grada Kutine.
U slučaju pozitivnosti bušotina, investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji sukladno zakonskoj regulativi RH.(izvor: kutina.hr)