Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se 14. studenoga obilježava diljem svijeta, u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot” Popovača uz akciju mjerenja razine šećera u krvi održana je i mala škola zdravlja.

Irena Ištvanić Vuger, dr. med., specijalist internist, subspec. endokrinologije i dijabetologije tom je prigodom održala predavanje u sklopu kojeg je istaknula porazne statističke podatke, ali i važnost prevencije.  Posebno se stoga osvrnula na temu ovogodišnje kampanje „Upoznaj svoj rizik – znaj svoj odgovor“.

„Prevencija je izuzetno bitna jer upravo s njom možemo spriječiti gotovo 80% progresije, odnosno nastanka predijabetesa i dijabetesa. U svijetu od šećerne bolesti boluje oko 537 milijuna ljudi, no i od predijabetesa ih boluje još gotovo toliko. Nama je stoga važno detektirati osobe s predijabetesom. Naime, po detekciji odmah krećemo sa savjetima u smislu korigiranja životnih navika iz nezdravih u zdrave, s glavnim naglaskom na nepušenje, tjelesnu aktivnost te uravnoteženu prehranu. Upravo ta uravnotežena prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata je osnovni korak i stepenica u sprječavanju nastanka i predijabetesa i šećerne bolesti. Kroz ovu javnozdravstvenu akciju i našu malu školu zdravlja liječnici su stoga educirali posjetitelje o tome koje skupine namirnica sadrže ugljikohidrate i dižu razinu šećera u krvi. Mislim da je to od enormne važnosti jer većina osoba to ne zna. Kada to sazna i osvijesti onda će moći sa sigurnošću sastaviti svoje jelovnike bez namirnica koje dižu šećer.

Ovaj tip šećerne bolesti,  tip 2, možemo prevenirati i spriječiti njegovu progresiju. Ukoliko ga pravovremeno prepoznamo, onda adekvatnom kontrolom šećera u krvi sprječavamo nastanak kroničnih komplikacija, a ukoliko su one nastale, onda sprječavamo njihovu daljnju progresiju.“ – pojasnila je dr. Ištvanić Vuger.

Ovo je samo jedna od akcija u nizu, a koju organizira Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Babrot“, a na kojoj kroz jedan multidisciplinarni pristup, internisti, endokrinolozi, kardiolozi, neurolozi i nutricionisti rade cjelovit pristup šećernoj bolesti s naglaskom na edukaciju.

Dr. Ištvanić Vuger predavanje povodom Svjetskog dana šećerne bolesti održala je i u prostoru Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Sisku, a istom su nazočili predstavnici županije te ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Marina Kovač, kao i članovi Dijabetičkog društva Grada Siska.