Promovirana knjiga prof. Fajdića: “Portreti zaslužnih Ličana u znanosti i kulturi i njihova djela”

Ogranak Matice hrvatske Kutina promocijom knjige prof. dr. Josipa Fajdića u Muzeju Moslavine otvorio je Kutinske dane znanosti i umjetnosti. Uz razna kulturna događanja manifestacija će trajati do spomendana imena Kutine, 10. studenog.
 Nakon što je u Kutini predstavio knjigu „Ličani i Slavonci – tragovi i poveznice“, prof. Fajdić ovaj se puta predstavlja novom knjigom „Portreti zaslužnih Ličana u znanosti i kulturi i njihova djela“. Nastavak je to istraživanja o Ličanima koji su dali značajan doprinos na svim poljima znanosti i kulture ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta.


 Promocija je započela uvodnom riječju dr. Dražena Kovačevića u ime Ogranka Matice hrvatske Kutina koji je ukratko predstavio autora.
 Josip Fajdić po zanimanju je liječnik rođen 1947. godine u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu, te Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon toga specijalizacija ga vodi u Požegu gdje do umirovljenja, 2013. Godine, vodi Odjel opće kirurgije u požeškoj bolnici. Prof.dr.sc. Josip Fajdić istovremeno se bavi i znanstvenim radom kao sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

 Knjiga o Ličanima pisana je s puno ljubavi prema Lici, no ljubav je samo jedan od motiva i pokretač za pisanje o Lici, dok je djelo plod znanstvenog istraživanja. Autor je knjigu radio sustavno, prateći djela Ličana kroz sve vrste znanosti, od društveno humanističkih, tehničkih, biomedicine i zdravstva, umjetnosti, do svećenika u znanosti i književnosti o čemu su na promociji u Kutini govorili recenzenti dr.sc. Mihaela Markovac i Vinko Tadić.


U ime Grada Kutine dobrodošlicu gostima zaželjela je Kornelija Marošević, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti.

Promociju su uveličali mladi članovi zbora KUD-a Repušnica koji su se tijekom promocije predstavili s nekoliko pjesama.