Održana središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.  Spomendan je to na 18. listopada 1991. godine i pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, ujedno jednu od strateški najznačajnijih na području cijele Hrvatske. Bila je to prva vojno oslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. listopada 1991. godine kada su snage HV-a došle do Slane i tu se utvrdile.

Središnja svečanost obilježavanja stoga je i održana kod spomenika u Novom Farkašiću, koji svjedoči ovoj pobjedonosnoj akciji Hrvatske vojske.

„Bitka za Novi Farkašić ima puno veće i šire značenje od samog naziva. U ovoj bitci su hrvatski branitelji i mještani, koji su ujedno i hrvatski branitelji, pripadnici druge A brigade, na čelu s Crnim mambama, obranili Novi Farkašić, odbili su napad i protuakcijom su potisnuli srbočetnike i na taj način onemogućili srbočetnicima da se spoje s Jugoslavenskom narodnom armijom u Velikoj Gorici. Bitka za Novi Farkašić je simbol obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke, ali isto tako Zagrebačke županije i našeg glavnog grada Zagreba“, izjavio je župan Celjak te dodao kao su nam hrvatski branitelji osigurali slobodu i višestoljetni san o vlastitoj domovini.

Kod spomenika položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodno su se obratili pripadnik Crnih mambi Anđelko Vižintin, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Špiro Janović te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Također, u povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Prigodan program obilježavanja održan je i u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, dok je u Strukovnoj školi Sisak otvorena izložba likovnih i literarnih radova učenika na temu „Hrvatski branitelji- junaci modernog doba“, a u Katedrali Uzvišenja Sv. Križa služena je misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Početak ovogodišnjeg obilježavanja održan je prošlog vikenda u Bujavici i Janja Lipi, dok će na samom kraju, počast biti odana žrtvama Baćina i koncentracijskog logora u Mošćenici.