Koronavirus i dalje se širi

Koronavirus ponovno se širi. U posljednjih 7 dana na području cijele Hrvatske zbailježena su 222 nova slučaja, a u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je aktivno njih 11.

Nove varijante koronavirusa, a koje su oblici „Omikrona“, izazvale su zabrinutost širom svijeta. Najčešći simptomi su: curenje nosa, glavobolja, umor, hunjavica i upala grla, a često se pojavljuju i proljev, iritacija očiju i osip.

„Situacija s covidom je još uvijek dobra u Hrvatskoj. Nemoguće je znati sa sigurnošću kako će se situacija mijenjati, ali prema većini predviđanja, očekuje se porast broja oboljelih. Docjepljivanje je zbog očekivanog porasta oboljelih preporučeno osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida“ – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine, kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj, no, prema potrebama, određene će se mjere ponovno uvoditi. Između ostalog, u brojnim je zdravstvenim ustanovama već obavezno nošenje zaštitne maske, a određene su bolnice već privremeno zabranile ili ograničile posjete.

U našoj županiji, testiranje je i dalje moguće u Sisku, Petrinji, Kutini i Popovači.

U Kutini se ono odvija, uz prethodnu najavu na telefon 044 630 845, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 10:30 na lokaciji Službe za epidemiologiju.

U Popovači se testiranje odvija u NPB Dr. Ivan Barbot,  kod tzv. dvorca na testnom mjestu prizemlja II b odjela. PCR brisevi se uzimaju u ponedjeljak i petak u vremenu od 8:00 – 9:00 h. Brzo antigensko testiranje (BAT) provodi se svaki dan od ponedjeljka do subote u vremenu od 8:00 – 9:00 h.

U slučaju bilo kakvih upita, građani naše županije svakodnevno se mogu javiti dežurnoj epidemiologinji. U razdoblju do 11. listopada to je Marija Starčević, dr. med.spec. epid., a kontaktirati je mogu na broj 098 293 576.