Zajedno recimo; NE nasilju nad ženama i u obitelji

Nacionalni Dan borbe protiv nasilja na ženama edukativnom akcijom danas su na gradskoj tržnici obilježili službenici Policijske postaje Kutina, Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Kutina i Centar za žene Adela iz Siska.
Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna u spomen na tri žene koje su ubijene tijekom brakorazvodne parnice na sudu u Zagrebu.
„Cilj je akcije senzibilizirati javnost i ohrabriti žrtve obiteljskog nasilja da prijavljuju takve slučajeve i počinitelje. Zbog straha te srama i neugode žrtve često ne prijavljuju nasilnike koji tako ostaju nekažnjeni.“ Istaknula je Emina Rosavec, policijska službenica Policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta PP Kutina.
Kako bi se to promijenilo sudionici akcije danas su građanima dijelili promotivne letke i brošure u kojima ih upoznaju s načinima zaštite i oblicima pomoći u slučajevima obiteljskog nasilja.
Policijski službenici građane su upoznali i s još jednim ciljem akcije. “Želimo ohrabriti žrtve nasilja, prvenstveno žene, da prijave nasilje koje se događa u njihova četiri zida u obiteljskom domu, a koje nisu spremne javno reći.”
Žene, žrtve obiteljskog nasilja zaštitu i pomoć mogu potražiti u sigurnoj kući Centra za žene Adela te na hrabre telefone.
U sprečavanju obiteljskog nasilja i zaštiti žrtava vrlo dobro surađuju Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Kutina i Policija, jer slučajeve nasilja u obitelji žrtve najčešće prijavljuju baš njima. “Naša je svrha da odmah po prijavi nasilja reagiramo i žrtvi nasilja pružimo stručnu-savjetodavnu pomoć i ponudimo zbrinjavanje u skloništu za žrtve obiteljskog nasilja. Svi zajedno možemo utjecati da se nasilje u obiteljima smanji.“, poručili su sudionici akcije te su pozvali žrtve nasilja da bez straha i srama potraže pomoć i zaštitu.
U borbi protiv nasilja nad ženama važnu ulogu ima lokalna zajednica i građani koji svaki slučaj nasilja nad ženama trebaju prijaviti te na druge načine dati potporu žrtvama nasilja.