KUD “Mijo Stuparić” sudjelovao na 58. Vinkovačkim jesenima

Od 8. do 17. rujna održane su 58. „Vinkovačke jeseni“, tradicijski hrvatski folklorni festival, najstarija i najveća europska manifestacija tradicijske kulture.

Na ovogodišnjoj smotri, prilikom svečanog mimohoda koji je središnji dio programa završnice, sudjelovali su i predstavnici naše Sisačko-moslavačke županije, članovi Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine.  

Tom prigodom predstavili su se kao 60. od 61 skupine. Veseli i  raspjevani šetali su ulicama grada pritom zabavljajući sve prisutne posjetitelje, a potom su djelić svoje baštine predstavili i na središnjoj pozornici. Potom, u nastavku programa, sudjelovali su u zajedničkim aktivnostima te prijemu u Gradskoj vijećnici, tijekom kojeg im je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić zahvalio na njegovanju i prezentaciji tradicije.  

Na samom kraju, velikoludinsko društvo nastupilo je u večernjem programu u sklopu Državne smotre izvornog folklora.

Bogate svečane nošnje našeg kraja na 30-ak plesača, pjevača i svirača činilo je prelijepu sliku na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni te pokazalo velik trud kojeg su članovi KUD-a „Mijo Stuparić“  uložili u očuvanje tradicije svog kraja. Njihovi pjesma i ples nisu nimalo zaostajali za viđenom slikom, a kao dokaz tomu je veliki pljesak kojim su bili ispraćeni sa pozornice.

Tjedan dana ranije, održane su i 52. Dječje Vinkovačke jeseni, a našu je županiju tom prigodom predstavljao dječji folklorni ansambl KUD-a „Moslavina“ Kutina. Spletom pjesama i plesova moslavačkog kraja mladi su čuvari baštine, plesači i tamburaši, prikazali rezultat odličnog rada njihovih voditelja i asistenata, a koji je tom prigodom nagrađen velikim pljeskom.

KUD „Mijo Stuparić“ i KUD „Moslavina“ našu su županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljani temeljem odluke stručne komisije na ovogodišnjim županijskim smotrama, a putovanje u Vinkovce financijski im je omogućila Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije.

58. Vinkovačke jeseni tematski su podvedene pod zajednički nazivnik „Dva sjaja dukata“, a donijele su mnoštvo noviteta s naglaskom na ljude koji nesebično čuvaju i gaje ljubav prema tradiciji.