Dvije kutinske osnovne škole u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave

U ponedjeljak je prvi dan školske godine, a ujedno i prvi dan Eksperimentalnog programa punog naziva „Osnovna škola kao cjelodnevna škola“. Program će se provoditi u 63  škole diljem Hrvatske. Na području Kutine dvije osnovne škole sudjeluju u eksperimentalnom programu, to su Osnovna škola Vladimira Vidrića i Osnovna škola Banova Jaruga.
 Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ističu da cjelodnevna škola “ima za cilj smanjiti vrijeme sjedenja u školskim klupama i pružiti brojne mogućnosti drugačije organizacije gdje su učenici aktivni i provode vrijeme izvan učionica”.

 Među ključnim promjenama jest dulji boravak djece u školi, uvođenje potpomognutog učenja (“instrukcije u školi”) i većeg broja izvanškolskih aktivnosti, pojačana satnica hrvatskoga jezika i matematike te uvođenje novih predmeta.
 Ministarstvo znanosti i obrazovanja na razini Republike Hrvatske za ovaj je projekt osiguralo oko 18 milijuna eura kojima planiraju doprinijeti unaprjeđenju infrastrukturnog stanja svake od uključenih škola, te unaprijediti plaće djelatnika.  
Mlađi učenici po cjelodnevnom programi u prosjeku će u obveznom dijelu nastave boraviti do 14.05 sati, a stariji učenici do 14.40 sati. Obvezno školsko vrijeme ovisi o načinu organizacije koju određuje škola.

 Učenicima će biti osigurana tri besplatna obroka, a besplatni su i nastavni materijali.