Stipe Božić predstavio knjigu Penjačevi zapisi

Najuspješniji hrvatski alpinist, pisac, fotograf, snimatelj i redatelj, Stipe Božić, sinoć je gostovao u kutinskoj Knjižnici i čitaonici. Brojnoj publici predstavio je svoju šestu knjigu Penjačevi zapisi – Put do najviših vrhova svijeta.

 Malo tko ne zna za Stipu Božića, velikog čovjeka iz malih Zavojana ispod planine sv. Mihovila koja ga je inspirirala i usmjerila njegov put još u dječačkoj dobi. Njegovi poznati alpinistički pothvati pozitivno su obilježili i bivšu državu u svijetu u vrijeme kada je alpinizam bio pothvat “luđaka” i kockanje sa životom, a Stipe učinio svoje prve alpinističke poduhvate. Nastavio je tako i dalje kroz život, pričajući publici o svom odrastanju, obitelji, onim najsupješnijim momentima osvajanja vrhova, ali i onim teškim životnim situacijama.

  Osvajanje najviših vrhova svih 7 kontinenata dio je priče našeg najpoznatijeg penjača koju je ispričao Kutinčanima, prenoseći im osjećaje koje sportaš ima pri ostvarivanju svoga željenog cilja. “Za razliku od drugih sportskih disciplina, osvajanjem vrha alpinistički put ne završava, već je tek na pola puta – treba se vratiti. A taj povratak može biti i tragičan”, kaže Stipe Božić. Poseban je naglasak dao i na Hrvatsku gorsku službu spašavanja od koje je dobio orden sv. Bernarda kao najviše časti.

Lakoća pripovjedanja, opisivanja i prenošenja dojmova s brojnih ekspedicija, a nadasve skromnost ovog velikog čovjeka dojmila se i kutinske publike, među kojom je bio značajan broj planinara, ali i sportaša.

  Nakon 7 godina Božić je ponovo gostovao u Kutini, a prema interesu publike očekuje ga se ponovno s novim pričama, filmovima i knjigama.