Australija Moslavina – izložba Tihomira Tima Krsmanovića

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba Tihomira Tima Krsmanovića pod nazivom Australija Moslavina. Ovom izložbom autor je dao likovni uvid u svoj tridesetogodišnji opus povezujući dva kontinenta.

 Kako je uvodno kazala ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, akademski kipar Tihomir Krsmanović Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu. U Australiji je živio i radio 20-tak godina, a uz Australiju naglašava i povezanost s Moslavinom kojoj se vratio i u kojoj danas djeluje. Član je udruženja likovnih umjetnika Hrvatske od 1981. godine, a svojevremeno je radio i kao kustos galerijskog Odjela muzeja Moslavine. Dosad je imao brojne samostalne i skupne izložbe, a ova izložba u Galeriji Muzeja Moslavine prva je koju Kutinčani imaju prilike vidjeti nakon njegova povratka u Hrvatsku.


 Otvorenju izložbe u Galeriji Muzeja Moslavine prisustvovao je i veleposlanik Australije, Richard Mason Rodgers. Kako nam je tom prilikom kazao, u Hrvatskoj je tek šest mjeseci i njegovi su dojmovi izvanredni. „Ne otvara se u Hrvatskoj tako često izložba na temu Australije i Hrvatske i sretan sam što mogu prisustvovati ovom otvorenju. Upoznao sam autora po prvi puta, no ugledavši slike na temu Australije osjećao sam se kao kod kuće“, rekao je veleposlanik Australije.


 Boje Australije, užarene boje sunca i zemljanog spektra, graniti, vladaju jednim prostorom Galerije. „Za Aboridžine to su sveta mjesta i zato umjetnik na diskretan način slika njihove simbole na stijenama. On pronalazi likovnost u njima i njihovim oblicima“, rekla je kustosica Galerije Jelena Batinić opisujući djela autora. Dodala je kako je autor inspiriran i šumskim požarima, ogoljenim pejzažom, te štetama koje trpe i životinje koje posebno štuje.
 

„Moslavinu pak prikazuje kroz cikluse Trave i Lonjskog polja. Opet je priroda ta koja privlači slikara, boje su hladne, naglašene atmosfere. Slika i crkvu u Gornjoj Gračenici koju obogaćuje naglašenom vertikalom zvonika“, među ostalim navodi kustosica.

 Posebno zanimljive su autorove skulpture. Koristeći najčešće drvo i metal, motive nalazi u svakodnevnom životu i prirodi, životinjama. Puno istražuje i eksperimentira…

Tihomir Tim Krsmanović zahvalio je publici na dolasku i pozvao ih da pogledaju izložbu. U ime Grada Kutine, autora i veleposlanika Australije pozdravio je gradonačelnik Zlatko Babić. On je tom prilikom rekao kako izložbe ovakve tematike nisu česte i kako je lijepo da je jedna takva izložba organizirana upravo u kutinskoj Galeriji.

 Svi koji nisu imali priliku biti na otvorenju, izložbu mogu pogledati do 30. rujna.