Vodostaji i dalje u porastu

Zbog poplava i visokih vodostaja u Sloveniji, ali i kiše koja je padala u našoj zemlji, od četvrtka su u porastu vodostaji rijeka. Sve operativne službe na terenu, a 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti je za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite.

Kada je riječ o našoj Sisačko-moslavačkoj županiji, sve službe su stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska Ves i Desno Trebarjevo. Na tom području grade se zečji nasipi te se postavljaju box-barijere uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca, a teren je obišao i župan Ivan Celjak sa suradnicima te predstavnicima Hrvatskih voda.

Također, održana je i sjednica Stožera civilne zaštite SMŽ na kojoj je aktualizirana situacija vezana uz poplave, a nazočila joj je i predstavnica Hrvatskih voda Tatjana Dovranić Kardaš.

Iz  Podcentra obrane od poplava branjenog područja 10 koji djeluje u okviru Hrvatskih voda priopćeno je kako je zbog porasta vodostaja rijeke Save, preljev Palanjek u funkciji od 6. kolovoza u 5 sati te preljeva cijelom dužinom preljevnog nasipa. Iz tog razloga, zatvorena je cesta Sisak-Palanjak te je do daljnjeg njome onemogućeno prometovanje.

U okolici naše županije trenutno su na snazi slijedeće mjere:

Izvanredno stanje:  Sava – Rugvica, Sava – Ustava Prevlaka, Sava-Dubrovčak

Izvanredne mjere: Retencija Žutica

Redovne mjere:  OK Lonja Strug – ustava Prevlaka, Črnec- Ustava Črnec, Derivacijski kanal Črnec- Lonja

U našoj županiji na snazi su slijedeće mjere:

Redovne mjere: Česma – Ušće

Pripremno stanje: Odra, Sava-Crnac, Sava – ustava Trebež, Sava-Jasenovac