Nezaposlenost u SMŽ krajem srpnja

 Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, krajem srpnja ove godine bilo je registrirano 6 088 nezaposlenih osoba. To je na mjesečnoj razini porast broja nezaposlenih za 6 posto, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen za 9,8 posto.

Najveći broj nezaposlenih je i dalje u Sisku gdje posao traži 1396 osoba, Kutini gdje je bez posla 937 osoba te Petrinji gdje je bez posla 736 osoba. Najmanju nezaposlenost i dalje ima Općina Majur gdje je bez posla 36 osoba.

U usporedbi s istim mjesecom lani, evidentirana nezaposlenost je smanjena u 17 gradova i općina, a najveće smanjenje zabilježeno je u Hrvatskoj Dubici za 31,2 posto. Povećanje je zabilježeno u dva grada, od čega najveće u Kutini za 9,5 posto.

Prema strukturi ukupno nezaposlenih, promatra li se razina obrazovanja, najviše nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom. Prijavljeno ih je na Zavod za zapošljavanje 985-ero. Sa završenom srednjom školom za zanimanja do 3 godine i školom za KV i VKV radnike, nezaposlene su 982 osobe, odnosno 27,3 posto. Slijede ih osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od 4 i više godina a riječ je 912 osoba ili 25,4 posto.

Dodajmo tome i kako je tijekom srpnja ove godine u evidenciju nezaposlenih osoba novoprijavljeno 945 osoba. Od toga je njih 648 došlo izravno iz radnog odnosa i to ponajviše iz sektora obrazovanja. Istovremeno, iz evidencije nezaposlenih tijekom srpnja izašla je 601 osoba, od čega su zaposlene 422 osobe, najviše u prerađivačkoj industriji.