Nastavlja se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti

Od 1. rujna nastavlja se Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

U program su uključena sva djeca koja u tekućoj godini provedbe navrše četiri godine života. Pozivno pismo na oftalmološki pregled dobit će poštom na kućnu adresu određenim vremenom i mjestom pregleda.

Više informacija o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti možete doznati putem besplatnog info-telefona 0800 8448  (radnim danom od 09:00 do 15:00 h) ili putem e-pošte:  slabovidnost@hzjz.hr.

Cilj ovog programa je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1 % otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje i nastupilo izlječenje, čime se poboljšava kvaliteta života pojedinca.

Za provedbu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti nadležno je Ministarstvo zdravstva, a u provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam te zdravstveni radnici iz područja oftalmologije koji provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine.