Lipovljanski susreti 2023. – zemlja partner Češka

U Lipovljanima su proteklog vikenda održani „Lipovljanski susreti“, najveća državna manifestacija nacionalnih manjina u RH.
 

Trodnevna događanja održana su u organizaciji Turističke zajednice i Općine Lipovljani. Festival nacionalnih manjina bio je bogat sadržajima od kulture, do gastronomije, zabave i sporta. Zemlja partner bila je Češka koja se predstavila svojim folklorom, češkim štandom, ali i izložbom o ulasku Češke u Europsku uniju koju je otvorio veleposlanik Češke Milan Hovorka.

Zahvalio je Lipovljanima na organiziranju ovako važne manifestacije te dodao kako mu je iznimna čast biti zemlja partner ovako vrijedne manifestacije.

Lipovljanski park bio je pun šarenila narodnih nošnji uz bogatstvo gastronomske punude, glazbenu pratnju i pjesmu tamburaša gdje su se isprepletali zvuci glazbe brojnih nacionalnih manjina od kojih mnoge dolaze i izvan Lipovljana, poput primjerice Rumunjske, Makedonske, Poljske, Njemačke i drugih nacionalnih manjina.
 

Prije središnjeg programa i svečanog mimohoda nacionalnih manjina održan je tradicionalni okrugli stol koji je vodio predsjednik Matice slovačke Međurić, Josip Krajči na temu prezentiranja iskustava u primjeni dijela ustavnih zakona o pravima nacionalnih manjina. Sugovornici su bili zamjenica župana Mirjana Olujić, saborski zastupnik Vladimir Bilek, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga i drugi.  

Brojna kulturno umjetnička društva predstavila su se svojim folklorom u središnjem programu koji su pratili i izaslanici predsjednika RH, Sabora i vlade RH, Melita Mulić, ministar Marin Piletić, te sisačko moslavački župan Ivan Celjak.

Svima je zahvalio načelnik Općine Nikola Horvat koji je tom prilikom rekao kako Lipovljani žive jedan skladan suživot u kojem participira, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, 13 nacionalnih manjina i upravo to žele pokazati ovo priredbom.

Večer je završila vatrometom i koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša, te Slavonskih dukata, nakon Prljavog kazališta koje je okupilo mlađu populaciju u petak. Nedjelja je također bila sadržajna. Aktivnosti su imali vatrogasci, ribiči, sportaši, bilo je tu i zabave, dječjih sadržaja i animacija, tako da se našlo za svakoga ponešto. Direktorica TZ Općine Lipovljani Marijana Musij zadovoljna je odazivom na sve pripremljene događaje. Nakon manjeg predaha Općina će već početi razmišljati o sljedećim jubilarnim 50. Lipovljanskim susretima koji će zasigurno svojim sadržajima dostojno predstaviti veliki jubilej.