27. maraton arapskih konja „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“

Pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“ na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vjeran i to neprekinuto 27 godina ostaje poznati moslavački maraton arapskih konja. Za ovogodišnju šestodnevnu dionicu kružnog tijeka koja je krenula iz Volodera preko Kutine do Krapja, Jasenovca, Hrvatske Dubice, Rosulja, Hrvatske Kostajnice, Majura, Sunje, Svinjičkog i Popovače pa opet do Volodera, zaslužno je pet jahača, članova Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera.

Sadržaj ovogodišnjeg maratona koji se održava u spomen na poginule i stradale u oslobađujućoj akciji „Bljesak“, a koja je bila priprema za veličanstvenu VRO „Oluja“, uz organizatore, osmislili su i kutinski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Ogranak Matice hrvatske u Kutini. Glavni pokrovitelj maratona je grad Popovača, a sponzori Sisačko-moslavačka županija, Turističke zajednice Popovače i Sisačko-moslavačke županije, Moslavina d.o.o., Hrvatske šume, Mjesni odbor Voloder, policija i vojska, Drago Rošin, Željko Junković i OPG Vjekoslava Posarića.

„Ovogodišnji put prelazit ćemo uz rijeke Lonju, Savu i Unu. Iako je maraton posvećen svim stradalima u Domovinskom ratu, posebno ćemo se prisjetiti svih stradalih u našoj županiji. Posebno mjesto koje ćemo ove godine posjetiti je „Slomljeni pejzaž“ u Hrvatskoj Kostajnici, spomen na jednu od prvih i najpoznatijih žrtava Domovinskog rata, fotografa i snimatelja Gordana Lederera.“ – istaknuo je Željko Petters koji ovogodišnji maraton prolazi na kastratu Gispu, dok Domagoj Petters jaše kastrata Bodya, Deni Stanić kobilu Isu, Tanja Petters kobilu Žunu, a Sanja Petters kastrata Isana.

Budući da je ovogodišnji maraton krenuo ranije od prijašnjih, izostao je tradicionalni ispraćaj ispred Društvenog doma u Donjem Krivaju, te su predstavnici gradova Popovače i Kutine, Sisačko-moslavačke županije, kao i braniteljskih udruga, policije, kutinskog Ogranka Matice Hrvatske i građani, jahače na ovaj maraton službeno ispratili ispred Policijske postaje u Kutini.

Stjepan Hrastnik, predsjednik županijskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. „To što obitelj Petters već 27 godina daje za branitelje jako je važno i na tome im se od srca zahvaljujem. Ovaj događaj iznimno je važan i čast mi je da sam i ove godine dio njega“ – rekao je Hrastnik.

Riječi podrške uputio im je predsjednik Mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija, a posebnu zahvalnost za sve dosadašnje maratone izrekao je gradonačelnik Josip Mišković. „Voloder i Grad Popovača ponosni su na ovaj projekt. Mislim da je to jedan od jedinstvenih u Republici Hrvatskoj i ono što je obitelj Petters sa suradnicima napravila, to je zaista hvalevrijedno. U ime svojeg zamjenika, Turističke zajednice koja naše konjanike uvijek podupire, te u svoje osobno, zahvaljujem na trudu i upornosti u njegovoj provedbi.“ – rekao je na ispraćaju konjanicima gradonačelnik Mišković.

Uspješnu realizaciju ovogodišnjeg projekta uz naglasak na njegov značaj za poginule branitelje te promociju prirodnih značajki kraja kojim se odvija obitelji Petters i pratiteljima poželio je i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić.

Konjanike i njihov put blagoslovio je vlč. Marijan Štingl, župnik iz Volodera, a u glazbenom dijelu programa ispraćaja sudjelovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Moslavec“ iz Volodera.

Naslovna fotografija: Damir Badanjak