Mali folkloraši na državnim smotrama

S početkom ljeta počelo je održavanje državnih smotri folklora. Temeljem odluke selektorica Hrvatskog sabora kulture, Ive Niemčić, Zrinke Posavec i Slavice Moslavac, predstavnici dječjeg folklora naše županije nastupili su na Brodskom kolu i Đakovačkim vezovima.

Na Dječjoj smotri „Igra kolo maleno” koja je održana u sklopu 59. Brodskog kola, među tri stotine sudionika bili su i članovi KUD-a „Ivančice“ iz Kutine i Matice Slovačke iz Međurića. „Ivančice“ su tom prigodom Sisačko-moslavačku županiju predstavile pjesmama i plesovima Moslavine, a Matica Slovačka Međurić koreografijom Jar (Proljeće).

Na dječjim Đakovačkim vezovima nastupila je dječja folklorna skupina KUD-a „Banova Jaruga“ s koreografijom „U Banovoj je kućica“.

Brojni sudionici, kako ovih državnih, tako i županijskih smotri, pokazuju koliko se u folklornim društvima vodi računa o budućim nositeljima i čuvarima naše folklorne tradicije. Pravi je užitak vidjeti djecu kako u nošnjama primjerenima uzrastu, često i bosonoga, obnavljaju igre, plesove, pjesme, rugalice i pošalice svojih mjesta. Najljepši je to način da se djeca upoznaju s vlastitom folklornom tradicijom, da ju zavole i usvoje, jer danas toga više „uživo” gotovo nigdje nema.

Dječje folklorne skupine našu će županiju predstavljati još i na Vinkovačkim jesenima, na koje u rujnu putuje KUD „Moslavina“ Kutina te na Festivalu dječjeg folklora u Kutini gdje će nastupiti starija skupina FA „Etno Siscia“ Sisak.