Proslavljeno Ivanje u Gornjoj Jelenskoj

U Gornjoj Jelenskoj od 23. do 25. lipnja održana je proslava blagdana sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika ovog mjesta i župe.

Svečano misno slavlje ovim je povodom na sam blagdan predvodio     vlč. Rafael Mlinar, vikar Župe Kutina, u koncelebraciji s nekolicinom župnika iz susjednih župa te domaćim župnikom Marijanom Korenom.

Tradicionalna proslava nastavljena je druženjem župljana i ostalih sudionika u crkvenom dvorištu, uz osvježenje koje je pripremio KUD „Jelenčanka“.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Ivanja nije izostalo ni tradicionalno paljenje krijesova po brdima, a održana je i 11. brdska biciklijada „Stazom praslonova“ koja je okupila 30-ak sudionika. Vozila se na već dobro znanoj stazi duljine oko 30km, a krenula je iz centra Gornje Jelenske preko Paklenice, Kolčenice, Baze, Kaluđerovog groba, Mjeseca, Jelengrada kroz Vapnenice nazad do centra Gornje Jelenske.

Sportu je bila posvećena i „Mala škola brdskog biciklizma“ te mini biciklijada do Jelengrada na kojoj je sudjelovalo 20-ak djece, a značajan dio programa bio je posvećen i kulturi.

Unatoč kiši, u srednjovjekovnom starom gradu, Jelengradu, 23. lipnja održan  je koncert  poznate hrvatske violončelistice Ane Rucner, „San Ivanjske noći“. Unatoč teškim uvjetima glazbenica je odlučila nastupiti budući da se okupio veliki broj posjetitelja. Zahvalila je tom prilikom organizatorima, Udruzi „Ivanje“ i Turističkoj zajednici grada Popovače koji su joj omogućili nastup na ovoj čudesnoj lokaciji, a kojoj se u budućnosti planira i vratiti u okviru novih projekata koje priprema.

Aktivnosti su podržali predstavnici grada, gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužićem te predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić te saborska zastupnica Marijana Petir.

Fotografije: TZGP, fb Ana Rucner