Predškolska djeca posjetila policiju u Kutini

6. lipnja, djeca predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića Maslačak posjetila su   Policijsku postaju Kutina i Postaju prometne policije Kutina, gdje su im policijski službenici pobliže prikazali izgled policijskog službenika, kako oni mogu prepoznati policajca koji je u odori, ali i onoga koji nije u odori te su upoznati s poslovima koje policija svakodnevno obavlja.  

Djeca su obišla neke od službenih prostorija policijske postaje, operativno dežurstvo, prostorije za zadržavanje i prostorije kriminalističke tehnike. U obilasku operativnog dežurstva upoznati su s načinom zaprimanja prijava građana, kao i s telefonskim brojevima žurnih službi.

Skrenuta im je pozornost zašto je važno da se ne smije zvati niti jedan broj žurnih službi ukoliko poziv nije potreban. Prilikom razgledavanja prostorija za zadržavanje rečeno im je zašto netko može završiti u tim prostorijama te su djeca sama navodili primjere lošeg ponašanja u prometu i zajednici zbog kojeg se može završiti u zatvoru.

U prostorijama kriminalističke tehnike kroz razgovor, djeca su upoznata kako su neka djela i radnje koje čine odrasle osobe zakonom zabranjene i da se ta djela nazivaju kaznenim djelima. Pojašnjeno im je kako svaka osoba ima jedinstveni otisak prsta te da uzimanjem otisaka prostiju od mogućeg počinitelja policija može otkriti da li je ta osoba stvarno počinila kazneno djelo. Djeca su se i sama okušala u davanju otisaka prsta što im je bilo vrlo zanimljivo.

Pokazana su im službena vozila koja policija svakodnevno koristi obavljajući svoje  zadaća te im je pobliže pojašnjeno kad se koristi koje vozilo, a najveću pažnju privukao im je službeni motor.

Prezentirana su im osnovna pravila prometovanja pješaka, način prijevoza djece u i na vozilima, kao i mjesta koja nisu namijenjena za igru djece. Djeca su se aktivno uključivala u razgovor odgovarajući na postavljana pitanja, ali i postavljajući pitanja policijskim službenicima.

Policijski službenici su djeci predstavljeni kao prijatelji i osobe kojima se mogu obratiti za pomoć. Djeca su po odlasku počašćena slatkišima.