Prevencija institucionalizacije

Na području Grada Kutine i općine Velika Ludina započinju provedbe tri projekta iz nacionalnog programa Zaželi. U tim će projektima pružanja pomoći osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom biti zaposleno 45 osoba iz skupine teže zapošljivih radnika. Oni će svakodnevno brinuti o 270 korisnika usluga. Zaposleni i štićenici u projektu će sudjelovati 2,5 godine. Projekte će provoditi Zaklada Ivanova kuća, Zaklada Sandra Stojić i Gradska organizacija Crvenog križa Kutina.
Novina je u programu Zaželi što u projektima mogu biti zaposlene i žene i muškarci bez obzira starost i na stupanj obrazovanja. U četvrtoj fazi Nacionalni program Zaželi naglasak stavlja na prevenciju institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom.
Važnost deinstitucionalizaije naglasio je p. Mariano Passerini, upravitelj Zaklade Ivanova kuća iz Kutine.

p. Mariano Passerini, upravitelj Zaklade Ivanova Kuća Kutina

Zaklada Ivanova Kuća s provedbom projekta „Doma je najljepše“ započet će 1. lipnja. Zaposlit će 10 osoba koje će pomagati i brinuti o 60 korisnika u njihovim domovima.

Zaklada Sandra Stojić u projektu „Kod kuće je najljepše“ zaposlit će 25 osoba koje će brinuti o 150 korisnika usluga, a s provedbom projekta započinje 1. kolovoza.

Gradska organizacija Crvenog križa Kutina projekt „Mi smo tu“ provodit će na području Općine Velika Ludina i Grada Kutine od 1. srpnja. Zaposlit će 10 osoba koji će brinuti o 60 korisnika usluga.

Grad Kutina partner je u projektima. Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je kako su kutinske udruge i zaklade pokazale u tri prethodne faze programa Zaželi da imaju snage, znanja i vještina za uspješnu provedbu ovog vrijednog programa kojim je podignuta razina kvaliteta života starijih građana.

Zlatko Babic, gradonačelnik K utine

Vrijednost je tri projekta iz programa Zaželi koji će se iduće 2,5 godine provoditi u Kutini i Velikoj ludi nešto viša od 2 mln eura, a sufinancira se iz Europskog socianog fonda plus.