Obilježen Dan antifašističke borbe

Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe održano je u Spomen parku Brezovica kraj Siska. Na današnji dan prije 82 godinu u šumi Brezovica kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. Prije središnje svečanosti, brojna izaslanstva položila su podno spomenika, crvene karanfile, vijence te su upalili svijeće.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske je uvodno kazao kako je 22.lipnja iznimno važan u novijoj hrvatskoj povijesti. „Ako mi ovdje obilježavamo osnivanje Prvog partizanskog odreda, a partizani su se borili ne samo protiv stranih okupatora, nego i protiv onih koji su im ovdje bili spremni služiti, a u isto vrijeme, u najužem središtu našeg glavnog grada pojavljuju se grafiti s ustaškim pozdravima, onda nešto nije u redu. Onda nešto u samim temeljima nije u redu. Onda se to može, pa i mora, doživjeti kao izraz politikanskog licemjerja, kao plašt kojim se želi prekriti sve prisutnije i sve agresivnije ustašofilske tendencije“, kazao je između ostaloga Habulin te dodaje kako je službena politika po tom pitanju pasivna.

„Krajnje je vrijeme, sada to po treći puta kažem, da se odupremo povijesnom revizionizmu koji je prodro u sve sfere života. Krajnje je vrijeme da zatražimo od države da konkretnim potezima dokaže da zaista jest ono što sama u svojem Ustavu tvrdi da jesu. Na primjer zakonskom zabranom i sankcioniranjem isticanja nacističkih, fašističkih, ustaških, narodno i četničkih simbola i obilježja“, dodaje Habulin te poručuje kako od države očekuju djela.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Ana Šimpraga je kazala kako je današnji dan važan za Hrvatsku. „Iako nam se nekada čini da nema smisla ponavljati sve ono što govorimo na ovome mjestu, iz godine u godinu ponavljati i govoriti je važno i to zbog onih koji relativiziraju zlo fašizma i ustaštva, zbog onih koji dovode u pitanje namjeru partizanskog pokreta i što je najvažnije, zbog mladih generacija. I na ovom mjestu prije 82 godine stvarana je moderna Hrvatska, moderna Hrvatska koja ne nosi teret poražene strane, Hrvatska koja počiva na solidarnosti i Hrvatska koja je na pravoj strani povijesti“, rekla je između ostaloga Šimpraga te dodaje kako današnji suvremeni antifašizam, između ostaloga, ima za cilj boriti se za solidarnost, društvenu jednakost, za prava manjinskih i ugroženih zajednica.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrović, saborski zastupnik Krunoslav Katačić je kazao kako je ovo dio povijesti na kojeg moramo biti ponosni. „Današnji dan sjećamo se ovdje osnutka Prvog sisačkog odreda, ovdje na ovom mjestu u šumi Brezovica, koji je donekle bio i zaboravljen kroz povijest. U njemu mnogi hrvatski antifašisti nisu bili pošteđeni hajke vođene protiv onih koji su bili u tom dijelu“, rekao je između ostaloga Katičić.

Izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je uvodno rekla kako proslava Dana antifašističke borbe odaje kakvog je karaktera država. „Simbolički podržavati partizane u njihovoj borbi nije dovoljno. Kako može jedna država koja drži do sebe, a koja nominalno slavi Dan antifašističke borbe, istovremeno biti pokrovitelj zuluma fašista, odnosno filoustaša, koji pod krinkom komemoracije navodnim žrtvama Bleiburga zapravo slave i veličaju zločince i najgori kvinslinški šljam koji je ikada obitavao u Hrvatskoj. Kako je ikome palo na pamet da financira i sudjeluje kao predstavnik države na skupu na kojem se veličaju okupatori naše zemlje i domaći izdajnici koji su nanijeli najgoru ljagu hrvatskom narodu u njegovoj cjelokupnoj povijesti. Nema srednjeg puta između antifašizma i fašizma, ne može se malo biti fašist pa malo antifašist, ne možemo jedan dan pjevati Po šumama i gorama, a drugi dan se pozdravljati ustaškim pozdravom“, kazala je između ostaloga Ikić Baniček.

Na proslavi Dana antifašističke borbe i 82.obljetnice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj bila je i gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes. Podsjetimo, organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana. Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić Capo i Marijan Cvetković. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske  bilo je oko 230 tisuća boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa Narodnooslobodilačke vojske.