Velikoludinski aktualac protekao uz teme o komunalnim problemima

Na nedavno održanoj sjednici Općinskog vijeća Velike Ludine vijećnici su iskazali interes za mnoštvo tema.

Vijećnik Mario Novak (HSP) iskazao je zabrinutost jer zbog oštećenja uklonjen hidrant kod Vatrogasnog doma u Kompatoru još nije zamijenjen. Načelnik Dražen Pavlović u odgovoru je istaknuo kako brigu o hidrantskoj mreži vodi Moslavina d.o.o. te kako je o tome već bilo razgovora, kao i o utvrđivanju ispravnosti svih hidranata no, kako ovaj problem još nije riješen ponovit će se upit.

Vijećnik Novak napomenuo je i kako je uz novouređenu cestu od Male Ludine do Mustafine Klade primijetio nekoliko odrona te je pitao hoće li se oni sanirati. Načelnik je napomenuo kako će se sanacija odrona obaviti u sklopu redovnog održavanja prometnica, a isto će obuhvatiti i rješavanje problema s određenim bankinama, grabama i suženjima.

Vijećnik Ivan Marečić (SDP) upitao je zna li se kakav je status isplate naknada za štete nastale tijekom prošlogodišnje suše. Jelena Malekinušić, viša stručna suradnica za opće i upravne poslove istaknula je, kako je, suprotno prijašnjim praksama kada je svim oštećenim voćarima isplaćivana šteta od nekoliko lipa ili kuna sad šteta isplaćena samo jednom obrtu, u visini od oko 50 tisuća kuna.

Vijećnik Marečić napomenuo je i kako je na dječjem igralištu u Okolima potrgana klupa, te je zamolio da se to sanira, a pohvalio je i rad općinskog komunalnog poduzeća.

Predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak (HDZ) zamolio je komunalnog redara da uputi opomene vlasnicima čije živice nisu održavane te čija trava završava u grabama i stvara začepljenje odvodnje. Također, napomenuo je i kako je na kraju Obrtničke ulice u Velikoj Ludini nužno što prije riješiti problem sa slivnicima, te je zamolio i da se pokosi ispod stupa na kojem je smješteno gnijezdo od rode u tom dijelu sela.

Verica Kesak, komunalni redar, napomenula je kako je već neke vlasnike kontaktirala zbog neodržavanja dvorišta, a ako se u sljedećih nekoliko dana ne riješi stanje poslat će i opomene.  Vezano uz ostale komunalne probleme načelnik je napomenuo kako će obići teren kako bi općina mogla pristupiti što skorijem rješavanju tog rješenja.

Na samom kraju, predsjednik Vijeća zamolio je načelnika da okupljene upozna i s aktualnostima koje se trenutno odvijaju na općinskom području.

Načelnik je napomenuo kako je završena izmjena javne rasvjete u Katoličkom Selišću i Gornoj Vlahiničkoj, a nekoliko je rasvjetnih tijela stavljeno i u Okole. Napomenuo je i kako je nedavno održan sastanak vezan uz obnovu željezničke pruge, a na kojem su predstavnici općina i gradova s područja Moslavine upoznati s aktivnostima vezanima uz taj projekt. Rečeno im je kako je u tijeku isplata zemljišta potrebnih za drugi kolosjek, te kako se krajem ljeta očekuje izbor izvođača. Krajnji rok za završetak projekta je 2027. godina.

Na kraju, načelnik je napomenuo kako po završetku obnove ŽC od Male Ludine do Mustafine Klade sa ŽUC-om je dogovoren nastavak suradnje, te kako će tijekom sljedeće godine biti obnovljena prometnica od centra općine do groblja, a uz koju će biti izgrađen i nogostup. Napomenuo je i kako će projekt obuhvatiti i proširenje mosta kod vodotoka Ludinica te će se promet moći odvijati neometano.