Uslijed obilne kiše na popovačkom području zabilježeno 15 intervencija vatrogasaca

Na području grada Popovača, uslijed velike količine kiše koja je u kratkom vremenskom razdoblju pala na tom području, u utorak 16. svibnja, vatrogasci su odradili 15 intervencija u samo 4 sata.

Kako je pojasnio predsjednik gradske Vatrogasne zajednice Zvonimir Kondres, na intervencijama koje su zabilježene na području Volodera, Popovače, Gornje Gračenice i Potoka sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 7 vozila.

„Najveći problem smo imali na županijskoj prometnici u središtu Volodera gdje je bio ugrožen gospodarski objekt obitelji Molnar. Također, u Voloderu smo imali još dva ispumpavanja u Kolodvorskoj ulici na kućnim brojevima 10 i 21 te ispumpavanje u Velikom brdu, odnosno u Zagrebačkoj ulici u Voloderu na kućnom broju 47. U samoj Popovači DVD Popovača odradio je 7 intervencija, od čega su tri postavljanja zečjih nasipa i sprječavanja ulaska vode u kuće, a četiri su bila ispumpavanja podruma i gospodarskih objekata. Na području Gornje Gračenice smo imali jednu intervenciju na županijskoj prometnici između kućnih brojeva 82 i 86. To je već poznato mjesto na kojem se radi o propustu koji ne može „progutati“ vodu koja dolazi s brda koja treba proći ispod ceste, a potom i ispod pruge te dalje. Na kraju, u Potoku je intervencija bila u ulici Čavorija, na istom mjestu gdje nam se problemi pojavljuju već duži niz godina.“ – pojasnio je Kondres.

Da bi se stanovništvo osjećalo sigurnije, ove bi probleme trebalo u što kraćem roku riješiti u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, napomenuo je Kondres. „I nama je vrlo nezgodno kad dođemo na intervenciju jer nas svi napadaju i krive. Mi dolazimo ljudima pomoći jer im je pomoć potrebna, no, doživljavamo neugodnosti.“ – rekao je predsjednik VZ Grada Popovača.

Da su elementarne nepogodne na ovom području sve učestalije i ekstremnije potvrdio je gradonačelnik Josip Mišković.

„Trajno rješenje može se pronaći samo zajedničkom suradnjom sa ŽUC-om i Hrvatskim vodama te sam za sljedeći tjedan sazvao sastanak na kojem ćemo zajednički obići teren kako bi definirali postavljanje propusta kroz koje bi voda mogla otjecati prema Lonjskom polju. U ovom času pokazalo se da su postojeći kanali premalog promjera i zamuljeni te nisu u mogućnosti preuzeti veliku količinu vode. Nažalost, da su i znatno veći, u ovim ekstremnim uvjetima ponovno bi bilo problema, stoga bi trebali razmišljati i o kvalitetnijoj kanalskoj mreži, a o istim stvarima treba brinuti i Ured za graditeljstvo pri izdavanju građevinskih dozvola jer neke su kuće zaista izgrađene na lokacijama koje je nemoguće obraniti.“ – rekao je gradonačelnik Popovače.

Fotografije: DVD Popovača