U Velikoj Ludini promovirana druga zbirka pjesama Marijana Kusa “Sečajna i sejne”

U Knjižnici i čitaonici Velika Ludina održana je promocija druge zbirke pjesama lokalnog pjesnika Marijana Kusa, a koja nosi naziv „Sečajna i sejne“.

Okupljene je u ime domaćina, kratko predstavivši autora i važnost ove zbirke, pozdravila ravnateljica Knjižnice Josipa Lažeta. O knjizi su govorili predsjednica Ogranka Matice hrvatske Kutina Matea Paripović, predsjednik Podružnice Popovača Dražen Kovačević, autor predgovora Dinko Husadžić Sansky te autor koji je i čitao svoje stihove.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Kutina Matea Paripović tom je prigodom rekla kako je ova zbirka nastavak na prvu „U jeseni života“, a što je i vidljivo već po samom okviru na koricama. Izrazila je i zadovoljstvo jer je Matica nakladnik ove zbirke na kajkavskom dijalektu, te zahvalila Općini Velika Ludina i Gradu Popovači na financijskoj pomoći kojom je omogućen tisak.  

U nastavku, predsjednik Podružnice Popovača Dražen Kovačević podsjetio ne dugu tradiciju pisanja u Velikoj Ludini. Podsjetio je tako na velike pjesnike i književnike, od Ljudevita Vukotinovića, Ljudevita Marakovića, Ivana Furdina, Milutina Mayera, Ivana Puckog Okolskog i Mije Stuparića, pa sve do današnjih dana spomenuvši tako i autora predgovora Dinka Husadžića Sanskya te na kraju i Marijana Kusa.

„Marijan Kus u svojim pjesmama slavi život. Slavi prirodu s kojom je odrastao, slavi kraj i ljude s kojima živi. Njegova najveća vrlina je optimizam i želim da još dugi niz godina stvara te da će dosegne svoje vrhunce.“ – zaključio je Dražen Kovačević.

Autor predgovora Dinko Husadžić Sansky pohvalio je ovu zbirku pjesama rekavši kako je poezija autora pitka i razumljiva, te kako piše iznimno autentičnim pjesničkim jezikom.  Ukazao je i na ključne teme i motive, naglašavajući emociju i iskrenost, a potom je spojio emociju e-mola u skladbi Nina Rote s Marijanovim recitiranjem, što je posebno bilo pohvaljeno od mnogobrojne publike.

Sam autor, predstavio je svoj pjesnički put te je okupljenima pročitao i nekoliko pjesama koje je posvetio voljenoj supruzi, rodnom kraju, šumi, kleti i trsju. Jasno se moglo čuti kako su sve one opisane u jednoj koja nosi naziv „Od mladosti do starosti“, a u kojoj su se svi mogli i pronaći.