U NPB obilježen Međunarodni dan sestrinstva

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača 10. svibnja obilježen je Međunarodni dan sestrinstva. 

Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu, istaknuto je to tijekom programa obilježavanja tog dana.

Svakog se dana, a posebice na ovaj, medicinskim sestrama i tehničarima može odati posebno priznanje, za  ljudskost, svjesnost, brigu i odgovornost koju pružaju onima kojima je pomoć najpotrebnija, naglasila je glavna sestra bolnice Danijela Čukelj. „Naša bolnica zapošljava 282 medicinske sestare i tehničara, od čega 17 magistara i dipl. medicinskih  sestara, 45 prvostupnika sestrinstva i 219 medicinskih sestara i tehničara srednje stručne spreme. Broj je to koji je zadovoljavajuće i sve zadaće možemo obavljati neometano“ – pojasnila je.

Kako bi se nastavila kontinuirana edukacija medicinskog osoblja obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača proteklo je kroz stručni simpozij o palijativnoj skrbi koja je jednom od važnih segmenata brige o zdravlju pacijenata, naglasila je ravnateljica bolnice Marina Kovač. „Uloga medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu općenito pa tako i kod nas u bolnici je zaista velika. Bez medicinskih sestara u našim timovima ne bi bilo niti kvalitetne zdravstvene zaštite, niti kvalitetne zdravstvene usluge, niti kvalitetne zdravstvene njege naših pacijenata. Ono što stalno potičemo, potičemo jedan timski rad u bolnici gdje je, uz liječnika i medicinska sestra, neizostavni dio tima. Medicinska sestra je ta koja praktički 24 sata brine o pacijentu i veliki dio i skrbi i brige upravo provode medicinske sestre.” – rekla je ravnateljica.

Spomenuti simpozij organiziran je uz podršku Veleučilišta Ivanić- Grad i Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Sisačko – moslavačke županije stoga su se okupljenima obratili i dekan Veleučilišta Mile Marinčić te predsjednica Podružnice Danijela Kundrata.

Događaju su uz brojne medicinske sestre i tehničare nazočili i drugi djelatnici bolnice, ali i uvaženi gosti, zamjenik župana Mihael Jurić te gradonačelnik grada Popovače Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužić.

Da su medicinske sestre i tehničari važna karika, ne samo u zdravstvenom sustavu, već i u društvu, naglasio je tom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.  „Imamo izuzetnu sreću što Neuropsihijatrijsku bolnicu imamo u svojem gradu, ne samo zbog toga što je gospodarski subjekt, već i zbog toga što podiže razinu zdravstvene zaštite naših građana. Čestitam stoga našim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan te im zahvaljujem na njihovoj brizi za pacijente.“– rekao je gradonačelnik.

Izazovno je ovo vrijeme za zdravstvo na području Sisačko-moslavačke županije, istaknuo je zamjenik župana Mihael Jurić. Pojasnio je kako se to prije svega odnosi na posljedice potresa, ali i pandemije. Osvrnuo se stoga na obnovu postojećih zgrada naših bolnica, ali i na podizanje standarda tih ustanova kako bi u budućnosti imali i dodatnu nadogradnju kapaciteta i opremljenosti. „Također, na ovaj dan moramo čestitati našem zdravstvenom osoblju, posebice medicinskim sestrama i tehničarima i u ime Županije im zahvaliti na njihovom ogromnom trudu, na njihovom ogromnom zalaganju i na njihovoj žrtve koju su podnesli kako vrijeme pandemije tako i u teškim, izuzetno teškim okolnostima potresa gdje su iznosile veliku žrtvu, posebno u kontekstu smanjenja prostornih kapaciteta, smanjenja mogućnosti djelovanja i u svim tim izazovima dali su puno, puno toga, puno sebe.” – rekao je zamjenik župana Jurić te uputio čestitku svim medicinskim sestrama i tehničarima u ime Sisačko-moslavačke županije.

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.