Supružnici Šimleša gostovali u Popovači

U Knjižnici i čitaonici Popovača pred brojnom publikom svoja su djela 3. svibnja predstavili supružnici Maja i Bruno Šimleša.

 „Suli u avanturi – Džungla“ naziv je posljednje Majine slikovnice koju je svojim ilustracijama oplemenio Sven Nemet, a koja je predstavljena velikom broju djece i roditelja.

Predstavljajući peti nastavak popularnog serijala o žirafi Suli objavljen u izdanju Profila, Maja je istaknula kako je po zanimanju prevoditeljica, no, prije nešto više od pet godina upustila u spisateljske vode. Prema reakcijama publike možemo zaključiti kako joj stvaranje ide odlično jer njezine slikovnice obožavaju i veliki i mali.

Posljednja slikovnica „Suli u avanturi – džungla“ nastala je, pojasnila je Maja, kao odgovor na sve jači utjecaj trendova i „kul“ pojedinaca koji postaju glasniji od želja i osobnosti naše djece, „a tako je teško ostati originalan i svoj“.

„Tema je iznimno važna i drago mi je što smo upravo njome zaokružili prvih pet nastavaka serije Suli u avanturi u kojoj od početka pratimo neke od najvećih dječjih izazova u odrastanju“- istaknula je spisateljica.

U interaktivnom predstavljanju Maja je publici čitala, ali ih je i uključila kako u tu aktivnost, tako i u raspravu o važnim životnim temama. Osim o utjecaju trendova, o čemu i govori ova slikovnica, razgovarali su, između ostalog i o važnosti čitanja. Na kraju, prezentirala im je i sam nastanak slikovnice te se zajedno sa Suli rado fotografirala s okupljenom publikom.

Za one nešto malo starije, u nastavku je održano predstavljanje knjige “(P)ostati zdrav” autora Brune Šimleše. Promocija spomenute knjige veoma je zainteresirala građane Popovače, a koji su rado komunicirali s ovim popularnim piscem.

U knjizi (P)ostati zdrav, holistički pristupajući zdravlju, autor Bruno Šimleša naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života. Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koja negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

Knjiga (P)ostati zdrav namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti. Naravno, ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine kako bismo uživali benefite holističkog pristupa, već ih kombinirati kako bismo povećali šanse za izlječenje odnosno očuvali zdravlje. Jer, ne smijemo zaboraviti: naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova, ističe autor.

Ukratko, publiku je s autorom upoznala ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić kazavši kako je Bruno Šimleša, osim što je poznati pisac, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog. Autor je deset knjiga iz područja duhovnosti i samopomoći, te jedne zbirke poezije, a upravo neka od njegovih djela spadaju među najprodavanije knjige na hrvatskom tržištu te su prevedena i na nekoliko svjetskih jezika.

Naglasila je i kako se Bruno Šimleša također bavi individualnim savjetovanjem, a održao je i brojna predavanja. Radom s ljudima počeo se baviti još 2001. godine nakon što je objavio svoju prvu knjigu. Kasnije je počeo održavati javna predavanja koja su uvijek bila dobro posjećena, a pratila su teme o kojima je pisao u svojim popularnim knjigama.

Ovo je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje, a ovakva tematika odabrana je jer  18 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima stoga je dio tih iskustava prenio i u ovoj njoj. Također, oslanja se i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Osim ljubitelja čitanja i kulturnih događaja, ove su promocije podržali i predstavnici lokalne vlasti. Promociji „Suli u avanturi – Džungla“ uz zamjenika gradonačelnika Lovru Miklaužića nazočila je i vijećnica Dijana Lipovac, dok su promociji Brune Šimleše nazočili predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, vijećnici Dijana Lipovac i Josip Vlašić te voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić.

Na kraju, ravnateljica Knjižnice gostima je zahvalila na dolasku i predstavljanju njihovih djela te naglasila kako joj o njima puno govori činjenica da su oni prvi autori koji nisu izrazili svoj honorar, već su došli i s puno ljubavi približili publici važnost čitanja i društveno značajne teme, u nadi da će, sukladno mogućnostima knjižnice njihov rad biti nagrađen.