Predstavljen projekt “Same as it Ever Was”

U Centru za posjetitelje „Crna roda“ Parka prirode Lonjsko polje u Osekovu 28. travnja predstavljen je Projekt „Same as it Ever Was“ Mie Roth i Tončija Čerine, povjerenika ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture.

Ishodište projekta i programa hrvatskog paviljona, svojevrsnog laboratorija za istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja, upravo je močvarno područje Lonjskog polja, gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode, koja je u stalnoj mijeni, i zajednica koje mu se prilagođavaju. Projekt je zamišljen kao oda ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog, a odgovara na temu „The Laboratory of the Future“ koju je postavila kustosica ovogodišnjeg Bijenala  Lesley Lokko, kao kontinuiranog interdisciplinarnog procesa usmjerenog prema promjeni pristupa djelovanju u prostoru, s fokusom na alternativne budućnosti.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je ovogodišnji hrvatski nastup izbornika Mie Roth i Tončija Čerine za ishodište projekta preuzelo taj jedinstven ekološki sustav močvarnog područja Lonjskog polja kojem pripada i zaštićeno naselje Krapje, jedino naselje u Hrvatskoj sa statusom Sela graditeljske baštine, sa sačuvanim tipičnim drvenim posavskim kućama koje okruženo prirodom, ali i ljudskom rukom kultiviranim krajolikom, u skladu s prirodnim okolišem čini skladnu ruralnu cjelinu.

Ističući kako je Bijenale u Veneciji najstarija izložbena smotra, tradicionalna manifestacija i mjesto susreta arhitekata, kustosa i publike, teoretičara i kritičara iz cijelog svijeta, ministrica je izrazila uvjerenje da će ovaj nastup doprinijeti vidljivosti i internacionalizaciji ne samo hrvatskih arhitekata, urbanista, dizajnera i svih onih koji oblikuju naš okoliš već i vidljivosti Lonjskog polja u turističkoj dimenziji te dodatno pridonijeti razumijevanju povezanosti prirode i kulture.

„Kada se spomene tema ovogodišnjeg bijenala, „Laboratorij budućnosti“, vjerojatno svi očekuju neke „high-tech“ sadržaje, tehnološka istraživanja, a mi šaljemo poruku koja je zapravo uznemirujuće istinita, a to je da ćemo budućnost imati samo ako se vratimo svojim ishodištima, ako počnemo planirati svoj budući razvoj na način da prestanemo uništavati prirodu i bezumno trošiti resurse te se vratimo u okvire onoga što će omogućiti život našoj djeci i budućim generacijama“, zaključila je ministrica dodajući kako je upravo pitanje održivosti kroz Nacionalnu razvojnu strategiju ova Vlada postavila kao ključne ciljeve u svim segmentima našeg razvoja.

Okupljene su uvodno pozdravili pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević te Damir Culjak, v.d. ravnatelja Parka prirode Lonjsko polje.

Projekt „Same as it Ever Was“ predstavili su predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, povjerenici nastupa Mia Roth i Tonči Čerina, kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona Ivica Mitrović, autori produkt-dizajnerskih elemenata paviljona Vedran Kasap i Ozana Ursić te autor ambijentalnih zvučnih instalacija Niko Mihaljević.

Projekt je izabran putem Javnog poziva, a Povjerenstvo je radilo u sastavu: Bojan Baletić, predsjednik Povjerenstva, Idis Turato, Maja Kocijan, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković. Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 909.500,00 kuna, odnosno 120.711,39 eura, za produkciju i realizaciju ovog projekta te 90.000 eura za najam prostora.

Tijekom trajanja Venecijanskog bijenala, na niz lokacija (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje) kroz popratne aktivnosti te u suradnji s obrazovnim institucijama, održavat će se radionice. Rezultati ovog programa, uz pripadajuće tekstove pozvanih gostiju koji će opširnije istražiti navedene teme, bit će objavljeni na mrežnoj stranici paviljona te u knjizi čija je promocija, kao retroaktivan zapis rasprava, radionica i promišljanja, planirana na samom zatvaranju Bijenala. Radionice će testirati buduće teme i aktivnosti u obrazovanju arhitekata, dizajnera i stručnjaka srodnih disciplina.

Svečano otvorenje hrvatskog paviljona planirano je za 19. svibnja 2023., nakon kojega slijedi okrugli stol na kojem sudjeluju Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Instiitute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), koji će moderirati Ivica Mitrović s Umjetniče akademije u Splitu.