Otvorena izložba slika “Buđenje” Lidije Veliki -Vukas

U klubu Arcus u POU Kutina jučer je otvorena izložba slika kutinske slikarice Lidije Veliki – Vukas.
 Nakon dužeg vremena ova likovna pedagoginja prikazala je rezultat svoga rada nastalog unazad godine i pol dana. Tako su sinoć publici u klubu Arcus predstavljena 24 njezina djela.


 To su ulja na platnu koja su ujedno i omiljena tehnika slikarice. Lidija Vukas Veliki poznata je po svom dugogodišnjem radu u udruzi Kutinski likovni krug s kojom je održala niz skupnih izložbi, a dosad je imala i 6 samostalnih izlaganja.

 Ovim ciklusom pod nazivom „Buđenje“, kako je kazala, autorica se vraća korijenima koncentrirajući se na prirodu za razliku od prijašnjih inspiracija fantastičnim svijetom.
  Lidiju Vukas Veliki i njezin dosadašnji rad i aktivnosti na kutinskoj likovnoj sceni ukratko je predstavila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina, Sanja Feltrin. Predgovor katalogu napisao je Marko Tokić koji također slika i kao bivši učenik Lidije Vukas Veliki u novim ulogama nastavlja suradnju na likovnom planu.
 

„Ti zalasci sunca odišu moćnom svjetlošću ružičastog neba i kao da nas vode kroz neka davno zaboravljena vremena i svjetove. U prvom planu crno drveće i granje otkriva nam duboku simboliku psiholoških procesa koji uključuju borbu, rast i snagu da se prevladaju teška životna iskušenja“, piše Marko Tokić.

Predgovor je pročitala prof. Sanja Horvat-Sokol, kolegica autorice iz bivše škole u kojoj je Lidija Vukas Veliki godinama predavala likovnu kulturu i odakle je otišla u mirovinu. O svojoj izložbi autorica kaže:
“Sada napokon imam vremena za nešto što nisam stigla prije. Ove slike su slike krajolika iz Kutine. Šetnje, zalazak sunca, krajolik, nešto što me posebno fascinira, kao i drveće koje je simbol općenito ljudi i života”.

Izložbu su svojim nastupom uveličale učenice OGŠ Borisa Papandopula Jeka Mađar Medić i Arja Mađar Medić na violini. Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2023.