Održana Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, u Sisku je 21. svibnja održana Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije.

Tom prigodom, u tri se kategorije svojim vokalnim izvedbama predstavilo 17 pjevačkih skupina: Pjevačka skupina KUD-a „Repušnica“, Pjevačka skupina Češke besede Sisak,  Mješoviti vokalni sastav FA „Etno Siscia“, Sisak, VIA „Kolapjani“,  KUD „Ilova“, KUD „Košutarica“, ŽVS „Kraluž“, Pjevačka skupina KUD-a „Posavina“, Budaševo,  Pjevačka skupina KUD-a „Mijo Stuparić“, Velika Ludina, Vokalna skupina „Rusalke, Pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Kutina, KUD „Sunjanka“, Sunja, KUD „Šartovac“, Ženski vokalni ansambl „Kutinske dunje“, Pjevačka skupina Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD „Ivančice“, Kutina, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac i Vokalna sekcija Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić Sisak.

Smotru je otvorila predsjednica Zajednice i izaslanica župana Ivanka Roksandić, istaknuvši kako je izuzetno ponosna velikim brojem vokalnih sastava koji su se tom prigodom predstavili i koji su pokazali kako i nakon pandemije te potresa ova županija itekako ima što pokazati, a što je bilo vidljivo kroz raznovrsnost izvornih, tradicijskih i narodnih napjeva, ali i kroz glazbene obrade koje su tom prigodom izvedene.

Da su se skupine predstavile u najboljem svjetlu, na izuzetno nezahvalnoj pozornici, potvrdila je selektorica Hrvatskog sabora kulture Zrinka Posavec.

Tom prigodom čestitala je svima na trudu i radu, a svoje će preporuke društvima dostaviti u pisanom obliku.

Na kraju, odlučila je kako će našu županiju na 20. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koja će se u jesen održati u Koprivnici predstavljati ŽVS „Kraluž“, Pjevačka skupina KUD-a „Posavina“, Budaševo i KUD „Ilova“ iz Ilove. Osim njih, pohvalila je i sve veći broj madih koji sudjeluju u radu kulturno-umjetničkih društava, posebno istaknuvši FA „Etno Sisciu“ i KUD „Ivančice“, a vezano uz glazbeni izričaj, pohvale je uputila i Vokalnoj sekciji Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, Pjevačkoj skupini KUD-a „Mijo Stuparić“ i KUD-u „Sunjanka“.