MoslaVina 2023.

Festival vina MoslaVina i Izložba vina hrvatske i izvornih hrvatskih sorti održana je proteklog vikenda u Kutini. Posjetitljei su mogli kušati 209 uzoraka vina. Na izložbi je predstavljeno i 65 uzoraka Škrleta, izvorne sorte iz Mosalvine. Škrlet Vinarije Mikša iz Repušnice kao najbolje ocijenjeni uzorak Škrleta proglašen je i šampionom izložbe.
Vinarija Mikša tako je prva vinarija koja je uspjela dvije godine zaredom imati šampionski Škrlet. „U našoj obitelji Škrlet njegujemo gotovo 90 godina i ovo je rezultat te tradicije, rada i stalnog učenja.“, rekao je Ante Mikša, voditelj Vinarije Mikša.

Ante Mikša, voditelj Vinarije Mikša

Vinarija Mikša i svi ostali vinari okupljeni u Udruzi vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina učili su i napredovali uz izložbu koju su pokrenuli prije 30 godina. Udruga je inicirala i klonsku selekciju Škrleta, prvu klonsku selekciju neke izvorne sorte iz Hrvatske. Uz izložbu i u projektu klonske selekcije organizirane su brojne radionice, predavanja. To je doprinijelo unapređenju vinogradarenja, podrumarenja, kulture vina… Škrlet je danas prepoznatljivo vino Moslavine i Hrvatske, turistički brend Kutine i Moslavine. „Škrlet je najbolje izvorno vino kontinentalne hrvatske.“, kaže prof. Edi Maletić, predsjednik ocjenjivačkog suda ovogodišnje izložbe. On je bio i voditelj projekta klonske selekcije Škrleta pa sada moslavačkim vinarima predlaže novi korak u organizaciji izložbe.

prof. Edi Maletić, predsjednik Ocjenjivačko suda izložbe MoslaVina 2023.

Prof. Edi Maletić vjeruje da Kutina i Moslavina mogu biti centar izvornih hrvatskih sorti, jer u proteklih 30 godina izložbu i projekt klonske selekcije podržavali su i jedinice lokalne samouprave: gradovi i općine te Županija.

     Tu podršku u svojim su govorima obećali i: Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine, Mihael Jurić, zamjenik župana SMŽ i Tugomir Majdak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede. Oni su česitali vinarima, sudionicima izložbe na kvalitetnim vinima te su posebno istaknuli važnost izvornih sorti i Škrleta.

     U dvodnevnom programu festivala MoslaVina uz izložbu vina organizirana su i ove godine predavanja i radionice, vođena kušanja vina te zabavni program u kojem su koncerte izveli Matija Cvek i grupa Dalmatino.