Izložba Marije Tokić i Mire Poklepović u Knjižnici i čitaonici Popovača

U Knjižnici i čitaonici Popovača, 17. svibnja, otvorena je likovna izložba „Od ravnice, preko gora, sve do mora“ autorica Marije Tokić i Mire Poklepović.
Riječ je o izložbi koja pokazuje sjedinjenje te neraskidivu obiteljsku povezanost autorica. Iako žive geografski odvojeno, ove sestrične snažno su povezane umjetnošću, a koju su publici i prikazale.


Okupljene je tom prigodom pozdravila i autorice predstavila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić.
Između ostalog, o Mariji Tokić rođenoj u Osekovu, a koja danas živi u Zagrebu, rekla je kako oduvijek voli slikanje te se i danas educira u Školi crtanja i slikanja „Atelier Seller“. Njezina su djela uglavnom izrađena u tehnikama ulja i akrila na platnu, a do sada je imala preko 50 skupnih i 4 samostalne izložbe. O Miri Poklepović rekla je kako je rođena u Kutini, a nakon života u Zagrebu i Rijeci skrasila se u Kostreni. I nju od djetinjstva privlači slikarstvo te se educirala u Školi za primijenjenu umjetnost. Uz skupne izložbe imala je i nekoliko samostalnih, a druga joj je ovo izložba u suradnji sa sestričnom uz koju ju vežu lijepe uspomene iz djetinjstva.
U nastavku, Marija Tokić istaknula je kako su ovom izložbom Mira i ona htjele pokazati svoj put života, od Lonjskog polja preko Osekova, vinograda i planina sve do mora. Mira Poklepović zahvalila je na realizaciji, te istaknula kako ju posebno veseli što je njezino otvorenje okupilo brojne rođake i prijatelje te ljubitelje umjetnosti.


Kritiku je ove izložbe umjetnicama napisao Edi Gustin, mag.lik.ped., a između ostalog, u njoj piše kako se „svaki od izloženih kadrova i kompozicija može percipirati kao svojevrsna razglednica u koji stvaraoc uvlači promatrače“, ali i kako „djela odaju počast i iskazuju zahvalnost prirodi koja ih okružuje“.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Josip Mišković, a nazočili su joj, između ostalih, i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec te potpredsjednik Županijske skupštine Anto Žilić.
Gradonačelnik je tom prigodom iskazao kako se ova izložba lijepo uklopila u ambijent Knjižnice, ali i kako su prikazana djela spomen i na našu Moslavinu, ali i neke druge krajeve te je čestitao autoricama na njihovom uspješnom radu.

U sjećanje na ovaj lijepi događaj, umjetnice u jedno od svojih djela poklonile ravnateljici Knjižnice Ivani Vlašić.