Godišnja skupština Češke besede Međurić

Češka beseda Međurić održala je svoju godišnju skupštinu. Uoči same skupštine, kako imaju običaj, mještani su zajedničkim snagama podignuli majban uz kraći kulturni program.

Izvješće o radu Češke besede podnio je predsjednik Češke besede Velibor Potužak. Kako je rekao, vrijeme pandemije odrazilo se i na rad njihovog društva, no sve su to nadoknadili brojnim nastupima koji su uslijedili nakon lock downa.

Češka beseda djelovala je usprkos svim okolnostima vrlo aktivno, te su odradili mnoge nastupe u našoj, ali i drugim županijama gdje su predstavili svoju kulturu, nošnje i običaje. Beseda djeluje u nekoliko skupina, i uzrasta, a kao i sva društva “bore” se s opstankom najmlađih skupina na čemu posebno rade, jer na njima će ostati i njihova kultura, jezik i običaji. Tijekom proteklog vremena prema izviješću predsjednika bilo je i prekogranične suradnje koja je bila uspješna i koju inače njeguje ovo društvo.


Velibor Potužak zahvalio je i preminulom bivšem predsjedniku Josipu Šoufeku, začetniku ovoga društva bez kojega, kako je rekao, ne bi bilo današnje Češke besede.

Skupština je uključivala kulturno umjetnički program na kojem su nastupili Puhački orkestar, Pjevački zbor, te odrasla i dječja folklorna skupina Češke besede. Kao gosti nastupili su i muški pjevački zbor „Orava“, Matice slovačke Međurić. Predstavljena su izvješća o radu koji je bio vrlo aktivan, te financijska izvješća i planovi za ovu godinu.

Skupštini su prisustvovali brojni uzvanici, od predsjednice ČB Sisak Irinke Vidović, do Josipa Klašterke predstavnika češke manjine u Istarskoj županiji, te susjednih Čeških beseda koji su čestitali Češkoj besedi Međurić na radu.
 

U ime Grada Kutine podršku radu Češke besede Međurić u svom obraćanju dali su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, te vijećnik Robert Krpes, a prisustvovao joj je i vijećnik Matija Šurbek.
 

Češka beseda zbog sve manjeg broja Čeha koji je pao ispod 500 neće više imati Vijeće češke nacionalne manjine u SMŽ, ali će imati svoga predstavnika za kojega je za SMŽ kandidiran Velibor Potužak. Što se tiče Grada Kutine Vijeće češke nacionalne manjine imat će svoju listu na izborima za nacionalne manjine 7. svibnja.