DVD Šartovac proslavio 90. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog rada

DVD Šartovac svečano je obilježio 90. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog rada. Kroz sva desetljeća rad društva krasilo je zajedništvo i sloga i zajednički rad za dobrobit DVD-a i mjesta.
U rujnu 1933. godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Šartovac – Slatina. Prvi je predsjednik bio Franjo Bukač, a Franjo Badanjak bio je prvi zapovjednik. 1953. godine došlo je do razdvajanja društva. „Od samih početaka i kroz sva desetljeća vatrogasci u Šartovcu svojim su radom i uz doprinos i pomoć mještana nabavljali opremu, kupili zemljištu za spremište i izgradili spremište. Tako smo i posljednjih godina obnovili krov na spremištu, uredili prostorije u potrkovlju i nabavljali opremu. Zajedno i složno za naše selo.“, rekao je Igor Burić, predsjednik DVD-a i zahvalio članovima DVD-a, mještanima i svima koji su pomogli u radnim akcijama i na bilo koji načim vatrogascima u Šartovcu. Predsjednik DVD-a istaknuo je i dobru suradnju sa Vatrogasnom zajendicom Grada Kutine i Gradom Kutina u nabavljanju nove opreme. „I sami smo se potrudili pa smo pripremili projekte i iz Fonda solidarnosti nabavili dosta nove opreme pa je društvo sada solidno opremljeno.“
Predsjednik DVD-a Šartovac u prezentaciji na svečanosti istaknuo je kako su se od samih početaka vatraogasci DVD-a Šartovac školovali, educirali i redovno vježbali kako bi u svojoj plemenitoj i humanoj misiji uvijek mogli pomoći građanima u svim nevoljama. „Nikad nismo prestali učiti i zato smo napredovali. U rad društva uključen je i veliki broj mladih i djece. Na njih i njihove smo posebno ponosni i zahvalni smo im što su oni jamac budućnosti DVD-a Šartovac.“, zaključio je predsjednik Igor Burić.
U programu svečanosti novouređene prostorije u spremištu blagoslovio je don Ivo Burić, policijski kapelan SMŽ. Veliku Obljetnicu DVD-a Šartovac čestitali su: Drago šparavac, predsjednik VMO Šartovac, Slavko Špičak, predsjednik VZG Kutina, Robert Kolenc u ime gradonačelnika Kutine i Anita Sinjeri Ibrišević u ime župana i VZG SMŽ.
Čestitkama se pridružio i Nenad Radojčić, vlasnik tvrtke Vatropromet, koji se u emotivnom govoru prisjetio svoje veze sa DVD-om Šartovac i Gradom Kutina s kojima je počeo svoju uspješnu poslovnu priču.
Polaganjem vijenaca kod raspela u mjestu odana je počast svim preminulim članovima. Mještani i članovi DVD-a tom su se prilikom prisjetili i doprinosa šartovačkih vatrogasaca u Domovinskom ratu i palih vatrogasaca i branitelja Franje Houfa i Ivana Radića.
U programu svečanosti uz prikaz povijesnih dokumanata u prezentaciji, Kazališna amaterska družba Beskućnici izvela je humoresku Saobraćajka u susjedstvu, mještanka Jasna Radić govorila je svoju pjesmu Vatrogascu na djelu s kojom je kao učenica osnovne škole 1977. pobjedila na državnom natjecanju tadašnje države te je nastupio i Ivan Petravić u pratnji KUD-a Šartovac.