Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka obilježio 20 godina rada

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka održao je 1. travnja redovnu godišnju Skupštinu, a kojom je obilježio i 20 godina uspješnog rada.

Na samom početku podnesena su izvješća vezana uz prošlu godinu, a prilikom kojih se moglo čuti kako je  uzgoj ove autohtone pasmine konja nastavljen u pozitivnom smjeru.

„Savez je danas samostalna uzgojna organizacija sa 7 zaposlenih, okupljamo oko 1500 uzgajivača sa 11 000 grla konja te imamo 7 zaposlenih i solidan prostor u kojem djelujemo. Dosta se sad i mladih uključilo u ovaj uzgoj tako da to je ono što nas veseli.“ – napomenuo je predsjednik SSUUHH Miško Šklempe i dodao kako je ova organizacija i tijekom prošle godine sudjelovala i pomogla organizaciju brojnih manifestacija poput Proljetnog Bjelovarskog sajma i Jeseni u Lici, ali i edukativnih predavanja. Podsjetio je pritom i na probleme vezane uz bedrenicu u Lonjskom polju, a kao i na sve veći broj uzoraka grive u banci gena te na natječaje koji su od značaja za Savez i uzgajivače.

U Planu radu za ovu godinu navedene su već ustaljene aktivnosti poput nastavka provedbe uzgojnog programa i odabira rasplodnih pastuha naveden je i završetak DNK tipizacije rasplodnih pastuha te DNK verifikacija roditeljstva svih rođenih grla u ovoj godini.  Važan su dio plana i pripreme te provedbe projekata, manifestacije te edukativne aktivnosti.

U okviru ove Skupštine prigodnu je prezentaciju o 20-godišnjem uspješnom radu Saveza održao Mato Čačić, načelnik Sektor za stočarsku proizvodnju, a koji je između ostalog, i autor nedavno promovirane „Prve knjige rodoslovlja rasplodnih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka“.

Da savez i konjogojci uživaju podršku Grada Popovače, na čijem području svih ovih godina neprestano i djeluju, iskazao je tom prilikom gradonačelnik Josip Mišković. „Zadržali smo ono što smo željeli, a to je tradicijski život i očuvanje ove pasmine. Zahvalan sam stoga ljudima koji se bave poljoprivredom, a kojima se trudimo i pomoći putem potpora, baš kao što pomažemo i Savezu.“ – rekao je gradonačelnik.

Uspjeh u daljnjem radu te podršku u daljnjih aktivnostima od dobrobiti za konjogojce iskazali su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode, Anita Sinjeri Ibrišević, saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart kao i saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir. Uz čestitke na radu koji redovito prati Marijana Petir podsjetila je okupljene kako je prije 20 godina potpora za uzgoj autohtonih pasmina konja radi očuvanja genetike upravo uvedena kao rezultat njezinog amandmana.

Čestitke Savezu povodom jubilarne 20. godišnjice njihova vrijednog djelovanja iskazala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. „Ovaj nacionalni savez zajedničkim radom i suradnjom s Ministarstvo poljoprivrede sustavno i uspješno unaprjeđuje brojno stanje, uzgoj i genetski potencijal ove vrijedne pasmine i na tome im iskreno zahvaljujem i čestitam. Nastavljamo raditi na dobrobit cjelokupnog hrvatskog konjogojstva i u cilju održanja snažnog trenda rasta broja kopitara i pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka.“ – poručila je ministrica.

U ovoj prigodi osnivačima te suradnicima bez čije nesebične podrške uspješan rad ovog Saveza ne bi bio moguć, uručene su i prigodne zahvalnice.