Pokopan voloderski orguljaš Ivan Janči Matijaš

Na mjesnom groblju u Voloderu 12. travnja je pokopan dugogodišnjeg orguljaš župe sv. Antuna Padovanskog Ivan Janči Matijaš.

U krugu obitelji, suradnika, prijatelja i brojnih sumještana  sprovodne su obrede predvodili mjesni župnik vlč. Marijan Štingl, te bivši voloderski župnik vlč.Nikola Majcen i mons. Marko Karača, a prigodnim se riječima od Jančija oprostila Ankica Đurinec.

Ivan Janči Matijaš preminuo je 10. travnja u 91. godini.

Naime, nakon što je dobio moždani udar 2017. stanje mu se pogoršalo te se povukao s mjesta orguljaša čiju je funkciju obavljao od 1950. kada je prvi put zasvirao u Voloderu na Uskrs. Međutim, gosp. Matijaš uspio se oporaviti, ali nije nastavio svirati.

U režiji mladog župljana Volodera Kristijana Jalšića o ovom je orguljašu snimljeni i dokumentarni film „Janči“, a koji je premijerno prikazan 18. rujna prošle godine, na njegov 90. rođendan, koji je potom i prigodno proslavljen.

Djelo je to koje prikazuje Jančijevu ljubav prema glazbi i Crkvi, a koju je unatoč bolesti 24. 10. 2021. iskazao sviranjem orgulja na nedjeljnoj misi po posljednji put.

Tom prigodom vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, zahvalio je gosp. Matijašu za njegov rad i doprinos Župi. “Kao što kaže psalmist: „Bogu svome pjevat ću i svirati dok mi traje dah“. Vjerujem da se upravo to prožimalo kroz Vaš život i ja Vam želim od srca zahvaliti na vašem trudu i angažmanu.” – istaknuo je tom prigodom vlč. Štingl.

”Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. (…) Bio sam tučen i bijen da se Crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: „Ja ne!“ – i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al’ ne odričem se onoga za što sam se rodio.” – priznao je tada Matijaš. Ta mu je odluka donijela titulu najstarijeg hrvatskog (ako ne i svjetskog) orguljaša.

Ivan Janči Matijaš financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar u Voloderu te je dobio nagradu Sisačke biskupije.

Fotografije: fb Župa Voloder