Održana Skupština Vatrogasne zajednice Općine Velika Ludina

Vatrogasna zajednica Općine Velika Ludina održala je 31. ožujka svoju 30. redovnu godišnju Skupštinu. Prigoda je to bila da se okupljenim delegatima te gostima prezentiraju rezultati rada u prošloj godini.

Predsjednik VZ Općine Velika Ludina Branko Moguljak podsjetio je tom prigodom kako je zajednica osnovana 28. svibnja 1993. godine, te od tada, uz pomoć Općine, ali i brojnih sponzora i donatora, uspješno djeluje na ponos svih mještana Općine Velika Ludina. „Vatrogasna zajednica ima 9 društava, broji 641 člana. Dobro smo opremljeni sa zaštitnim sredstvima i skupnom opremom, a od vozila imamo jedno navalno za posadu od 9 članova, 3 su autocisterne, te imamo 8 kombi vozila, jedno pick-up vozilo i jedno caddy vozilo. Opreme imamo dovoljno, no relativno je stara i treba ju redovno obnavljati, a što i radimo sukladno mogućnostima. Prošle  je godine tako nabavljeno no kombi vozilo za DVD Gornja Vlahinička povodom njihove 100-te godišnjice.“ – rekao je Moguljak.

Da su vatrogasci odgovorno pristupili svim akcijama te da su odradili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti istaknuo je zapovjednik Goran Bistrički. „Zabilježili smo 33 intervencije,  od čega je nešto bilo i u Banovini na poplavama, a na kojima je sudjelovalo 6 DVD-a. Ostalo su bili požari i tehničke intervencije.“ – napomenuo je Bistrički te dodao kako bi uz novija vozila i suvremeniju opremu svim intervencijama bilo lakše pristupiti. Pohvalio je stoga i mogućnost koju su dobila dva DVD-a, Velika Ludina i Mustafina Klada, čiji su članovi sudjelovali na potresom pogođenom području te su ostvarili i pravo na nabavku opreme putem EU fondova.

U planu rada za ovu godinu vodstvo Zajednice, uz aktivno sudjelovanje na svim intervencijama navelo je provedbu preventivnih mjera, održavanje pokazno – taktičke vježbe, nabavku opreme, organizaciju Općinskog natjecanja, provedbu ispravnosti i nabavku potrebne opreme, ali i svečano obilježavanje Dana vatrogastva te 30. obljetnice Zajednice.

Čestitke na uspješnom radu u protekloj godini, te zahvale na odazivu vatrogasaca iz ove općine na područje Banovine koju su poharale poplave, okupljenima je iskazao zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mario Paluh.

Zahvalnost vatrogaskinjama i vatrogascima na trudu i zalaganju kojim obavljaju svoje zadaće te što su uvijek na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i na tome što su važni nositelji društvenih događaja u svojim mjestima  uputio je i načelnik općine Velika Ludina Dražen Pavlović. „U ciklusu od dvije godine obilazim sva društva te sam zadovoljan stanjem koje sam na njihovim skupštinama i sastancima zatekao. Vatrogasci su dobro organizirani, naše stožerno društvo DVD Vidrenjak i DVD Velika Ludina koji uz njih uvijek izlazi na intervencije su i dobro opremljeni, dok su nam manja društva nešto slabija s opremom, no, drago mi je da su na raspolaganju sugrađanima i da aktivno okupljaju mještane svojih sela“– istaknuo je načelnik te dodao kako Općina svake godine sukladno svojim mogućnostima ulaže u opremu, ali i u objekte kojima se služe vatrogasna društva, a isto će se nastaviti i u razdoblju koje je pred nama.

Čestitke na uspješnom radu Vatrogasnoj zajednici Općine Velika Ludina iskazala je i saborska zastupnica Marijana Petir. „Vi ste izuzeto važni i nadam se da osjećate važnost i da vam se sve više odaje priznanje za ono što radite, jer to nije uvijek bilo tako. Ovim putem zahvaljujem vam svima na svakom požaru koji ste ugasili, na svakom životu koji ste spasili, na svim vašim intervencijama, na vašem slobodnom vremenu i dobrovoljnom radu. Time pokazujete mladima kako se treba ponašati, solidarno i humanitarno.“ – rekla je zastupnica Petir te dodala kako je važno zajedničko djelovanje, a posebice kada je riječ o sredstvima namijenjenima za vatrogastvo. Navela je stoga primjere dobre prakse koji se odnose na obnovu vatrogasnih domova i opreme, a ostvarenju čega se nada i na području ove Vatrogasne zajednice.

Na kraju, predsjednik Zajednice Branko Moguljak okupljene je izvijestio kako će se proslava 30. obljetnice održati tijekom mjeseca rujna, u sklopu proslave Dana općine i župe.