Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine

Općinsko vijeće Velike Ludine 25. travnja održalo je svoju 19. sjednicu koja je započela prisegom vijećnice Josipe Luketić (HDZ)koja je na toj funkciji zamijenila dotadašnju Martinu Kovač Crnčec (HDZ), a koja je zbog nespojive dužnosti posla kojeg je počela obavljati dala ostavku na funkciju vijećnice.

U nastavku sjednice predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak izvijestio je kako će Josipa Luketić biti i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a i nezavisne liste, dok su  vijećnici odlučili i kako će Luketić zamijeniti Kovač Crnčec na mjestu predsjednice Odbora za Statut i Poslovnik, predsjednice Odbora za školstvo i dodjelu stipendija, članice Odbore za dodjelu Godišnje nagrade i Priznanja te predsjednice Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Velika Ludina.

U okviru sjednice vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o upisu djece za 2023./2024. godinu.

Kako je pojasnila ravnateljica vrtića Tajana Lidmila upisi će se prijave odvijati isključivo putem sustava NIAS (sustava E-građanin)i to u razdoblju  od 11. – 19. svibnja do 12 sati, a rezultati bi trebali biti poznati 6. lipnja. „14-ero djece kandidati su za školu, a jedno nam se dijete ispisalo tako da otprilike toliko nove djece i možemo upisati. Na konačan broj utjecat će i broj djece s posebnim potrebama, ali posebice i broj djece jasličke dobi. Sve grupe su trenutno prekobrojne, no, zbog velikog povećanja djece u jasličkoj grupi trenutno tamo rade tri odgajateljice, dok su u ostalim grupama po dvije.“

U isto vrijeme odvijat će se i upis djece u Program predškole, a koji je obavezan za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu, a za djecu s teškoćama dvije godine prije polaska u osnovnu školu. Prijave će se odvijati putem Prijavnica koje će biti objavljene na mrežnim stranicama vrtića, a moći će se preuzeti i u vrtiću.  U program će biti upisana sva djeca, a prijave će se primati do 15. lipnja.

Osim načelnika, u raspravi po ovoj temi sudjelovali su i predsjednik vijeća te nezavisni vijećnik Zlatko Nežić. Na temelju njihovih upita ravnateljica je pojasnila kako trenutno vrtić pohađa 74 mališana, od čega njih 17 u jasličkoj grupi, a 54 u ostalima. Pojasnila je i kako postoje brojni upiti za vrtić, ali i kako će se putem ovog sustava omogućiti da se svaka tri mjeseca održe izvanredni upisi, ako koje dijete u međuvremenu odustane od vrtića, a sve sukladno kriterijima koje je usvojilo i Općinsko vijeće na jednoj od prethodnih sjednica.

Načelnik Dražen Pavlović pojasnio je kako Općina za Dječji vrtić ima sve veće izdatke, a jedan od njih svakako će se odnositi i na novo proširenje koje je trenutno u fazi projektiranja.

U nastavku sjednice donesena je i Odluka o promjeni sjedišta Dječjeg vrtića Ludina kojom se sjedište ustanove s dosadašnje adrese, Crkvena ulica 2, mijenja na adresu Crkvena ulica 1. Kako je pojasnila Jelena Malekinušić, viša stručna suradnica za opće i upravne poslove, riječ je o ispravljanju pogrešnog unosa u određene dokumente. Odnosno riječ je o izjednačavanju upisa u Trgovački sud sa stvarnim stanjem te sa upisom u katastar.

Potom, vijećnici su usvojili i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda Općine Velika Ludina za 2023. godinu. Kako je pojasnila  Jelena Malekinušić, riječ je o dokumentu koji su sve jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne izraditi i usvojiti, a kojim se regulira planiranje sustava reagiranja u izvanrednim događajima uzrokovanim prirodnim nepogodama, utvrđuje se način pravovremenog poduzimanja preventivnih mjera, te se donose mjere za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda.

Na samom kraju vijećnici su jednoglasno usvojili i  Izvještaj o financijskom poslovanju Općine Velika Ludina za razdoblje od 01. siječnja do 31. ožujka ove godine, kao i Izvještaj o financijskom poslovanju proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića te Knjižnice i čitaonice, a iz kojih je vidljivo da se posluje pozitivno.