70. obljetnica postojanja KUD-a “Seljačka sloga”

Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Kutinskog sela 22. travnja, u Domu kulture, u sklopu priredbe „Selo moje po pjesmi si znano“ obilježilo je 70. obljetnicu postojanja.

Na samom početku svečanosti kroz kratak film koji je pratio tekst tajnice Vesne Tomljenović okupljeni su mogli saznati kako je ovo društvo osnovano 1953. godine, a sporadično je djelovalo i prije 2. svjetskog rata u okviru ogranka Seljačke sloge.  Nastupalo je na svim značajnijim smotrama u Hrvatskoj, sudjelovalo je na brojnim gradskim manifestacijama, dobrotvornim priredbama, izložbama, televizijskim emisijama ali i manifestacijama. Od 2007. godine održava priredbu tradicijskog folklora „Selo moje po pjesmi si znano“, izdalo je tri nosača zvuka, 2009. godine „Moslavino, lijep si kraju“ na kojem je zabilježeno 30 starih pjesama, 2015. „Išel je dragi dragoj spat“ s veselim pjesmama i kratkim napjevima, te 2018. godine „Kada sam k tebi došao“ koji sadrži uglavnom ljubavne pjesme. 2020.godine u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina izdana je publikacija „Bila jedna djevojčica“ posvećena upravo baki Mari, počimalji, kazivačici i duši KUD-a.  „I danas u jednoj od najstarijih ulica u Kutini, Radićevoj ulici poznatoj kao Kutinsko selo skupina amatera s ljubavlju čuva našu tradiciju, pjesme, plesove, običaje i nošnje.“ – poručeno je, a potom i predstavljeno tom prigodom.

Sadašnji i bivši članovi društva uz pomoć voditeljice folklora Sandre Miler, a predvođeni legendarnom Marijom Lenart –  „bakom Marom“ izveli su pjesme „Lipa“ i „ljubila sam oči čarne“ te dva spleta šetanih kola i plesova moslavačkog kraja, a na kraju i šaljivu pjesmu „Kad sam se oženil“.

Priredbu su izvedbom tradicijskih pjesma i plesova uveličali i gosti, KUD „Šubić“ iz Novske, KUU „Gacka“ iz Ličkog Lešća, „Kulturni centar Igrišće“ iz Županje te KUD „Mijo Stuparić“ iz Velika Ludine, dok je kustosica Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina i bivša članica društva Silvija Kantolić prezentirala za tu obljetnicu tiskanu mapu „Tkano ruho iz naših škrinja“. „Nakon tkalačke radionice Muzej i KUD „Seljačka sloga“ svoju su suradnju nastavili na izradi ove mape u kojoj su objedinjene fotografije nekih narodnih nošnji i tkanja koja su se zadržala u Kutinskom selu. Pokrivene su sve tkalačke tehnike koje su se koristile za ukrašavanje ruha u Moslavini, tkanje u zev, na daščicu, naopaki prebor i vutlano, a zastupljene su i narodne nošnje koje su vezene pečkim vezom.“ – pojasnila je Silvija Kantolić.

Na ovoj velikoj obljetnici uz predstavnike prijateljskih društava i udruga te članove Gradskog saveza KUD-ova Kutine KUD-u „Seljačka sloga“ čestitao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, posebno istaknuvši kako je izuzetno ponosan na rad društva iz svog susjedstva. „To je jedan od najstarijih KUD-ova na području Kutine i Moslavine, izuzetno je aktivan, izdao je 3 nosača zvuka, publikaciju, a sada i ovu mapu. Znamo da je prepoznatljiv po svom vodećem vokalu, baki Mari, a koja je prepoznatljiva diljem zemlje, ne samo po umijeću pjevanja već i po temperamentu na koji se i mladi moraju ugledati.“ – rekao je gradonačelnik.

Na ovoj vrijednoj obljetnici društvu iz Kutinskog sela čestitala je i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić: „Zaista ovo je vrlo vrijedna obljetnica i zaslužuje svaku pozornost. Mi u ZKUU podržavamo ovako velike obljetnice i želimo da svi ovi naši kulturnjaci, amateri opstanu. Zaista treba poticati sve KUD-ove prije svega na očuvanje tradicije, baš kao što to čini i KUD „Seljačka sloga“, a ako bi ju i mladi ljudi naučili čuvati i njegovati.“

Članovi društva prigodnim su zahvalnicama i cvijećem tom prigodom nagradili svoju baku Maru te predsjednicu Ljubicu Vagner, a večer je završila zabavom uz tamburaše u njihovom mjesnom domu.