Molimo organizatore, Grad Kutinu i izvođače da poštuju vjerske osjećaje stanovnika Kutine

Kutinski župnik Vladimir Hren poslao je pismo Gradonačelniku Kutine u kojem traži odgodu koncerta u Baraci Kutina na veliku subotu.
Pismo je uz odobrenje župnika premio portal Hrvatske katoličke mladeži:
Od samih početaka Crkve, slavlje Vazmenog bdijenja (Velika subota uvečer) zauzima jedno od središnjih mjesta u liturgijskoj godini i životu Crkve.
Naime, dok se na Veliku subotu prijepodne u našim krajevima zadržao običaj pohoda Gospodnjem grobu, u večernjim satima vjernici u svojim župnim crkvama sudjeluju u Vazmenom bdijenju koje započinje Službom svjetla i blagoslovom uskrsne svijeće koja simbolizira Kristovu pobjedu nad smrću, pobjedu Svjetla nad tamom. Bdijenje se dalje nastavlja Službom riječi (u kojoj vjernici slušaju kako je Gospodin “u prošlosti spašavao svoj narod i kako je u punini vremena poslao svoga Sina, Spasitelja” čijom smo mukom, smrću i uskrsnućem i spašeni) i krsnom službom (odrasli primaju sakramente krštenja i potvrde). Cijelo ovo Vazmeno bdijenje, kao svojim vrhuncem, završava euharistijskom službom (Misom).
Heretic Feast, festival koji bi se trebao u Kutini održati upravo na Veliku subotu, kako ga organizator opisuje, je onaj kojem je želja otići na mračniju, crniju stranu” i tijekom kojeg će “distorzirani pakleni zvukovi prodirati kroz mirnoću i tišinu“. U tome će svakako “pomoći” i glazbeni sastavi od kojih se neki predstavljaju kao oni od kojih “možemo očekivati samo najcrnije i najuvrnutije disonance koje se miješaju s elementima old skul bleka i time zajedljivo stvaraju svoju viziju hipnotičnog blek metala” ili pak kao oni koji se žele pod barjakom rogatoga Monarha sa jednom jedinom svrhom: kvarenjem zemaljskih duša poganim spjevima svježe iskovanim ispod 666 čekića” uputiti” na nesveti pohod na nevine duše i pune flaše”.
S obzirom na to da se u gradu Kutini, po posljednjem popisu stanovništva, više od devedeset posto stanovnika izjašnjava kršćanima (katolici, pravoslavci i protestanti), smatramo da Velika subota nikako nije prikladno vrijeme za održavanje ovakve vrste koncerta koji je svojim programom, gotovo cjelodnevnim, u suprotnosti s kršćanskim uvjerenjima. Samim time onda se i direktno vrijeđaju osjećaji vjernika koji Veliku subotu provode u tihoj molitvi, postu i radosnoj proslavi događaja Gospodinova uskrsnuća.
Ako se već pozivamo na poštovanje slobode drugoga (a slobodni smo dokle god ne ugrožavamo ili vrijeđamo slobodu drugoga) i ako su ciljevi organizatora koncerta, kako ih i sam navodi na svojim Internet stranicama, “poticanje solidarnosti”, društveni i kulturni razvoj lokalne zajednice” ili “promicanje ljudskih prava”, onda molimo organizatora, Grad Kutinu i izvođače da poštuju vjerske osjećaje stanovnika grada Kutine te da, sukladno tome, premjeste datum održavanja koncerta na neki drugi dan, a koji se istovremeno neće poklapati s proslavom nekog drugog vjerskog blagdana tijekom godine.
Kao župnik Župe BDM Snježne na čijem teritoriju se koncert treba održati pozvao sam i pozivam s oltara vjernike na tihu molitvu zajedničku ili osobnu, da sačuvamo svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo, da molimo za obraćenje organizatora i izvođača, jer mi nismo ti koji osuđujemo nego molimo, te da kod njih i svih nas prevlada mudrost i razboritost kako bismo mogli dostojno proslaviti najsvetiji tjedan vjere nas kršćana posebno katolika. To je tjedan muke, smrti i uskrsnuća našega Spasitelja i Otkupitelja Isusa Krista.
Uz izraz poštovanja, želimo sve dobro u daljnjem radu!
Vladimir Hren, župnik