Eduard Znika – novi predsjednik Društva uzgajivača Moslavine

Društvo uzgajivača Moslavina održalo je izbornu skupštinu na kojoj se dugogodišnji predsjednik društva Josip Borić oprostio s mjesta predsjednika. Društvo je dobilo novi izvršni i nadzorni odbor, a za novog predsjednika izabran je Eduard Znika. Za potpredsjednika je izabran Željko Marušić, a za tajnika Neno Veseljak.


 „Došlo je vrijeme da nakon deset uzastopnih godina na mjestu predsjednika, a i niza godina ranije kao potpredsjednika, ovo mjesto prepustim mlađima, kojima ćemo naravno pomagati u daljnjem radu društva. Vrijeme je da mlađi članovi nastave dalje i u tome mogu računati na našu podršku“, rekao je Josip Borić.
 

Društvo uzgajivača Moslavina poznato je društvo malih uzgajivača u Hrvatskoj koje okuplja članove koji se bave uzgojem malih životinja; golubova, ptica, peradi, kunića i zamorčića. Na ovom su području uspješno raširili uzgoj hrvatskih pasmina: posavske kukmaste, hrvatske patuljaste kokoši, zagorskog purana, ali i brojnih drugih vrsta životinja. Okupljaju uzgajivače s područja Kutine i Popovače koji u udruzi uvijek mogu dobiti sve potrebne informacije i razmjenu iskustava. Udruga puno pažnje posvećuje poboljšanju zaštite životinja od bolesti, kao i preventivi, rečeno je prilikom podnošenja godišnjeg izviješća o radu i financijskog izviješća.


 „Teško je dostići ove rezultate, ali imat ćemo pomoć od starijih članova. Prihvaćamo sve primjedbe i nadam se da ćemo sve uspjeti odraditi kako je bilo i prijašnjih godina“, rekao je novi predsjednik, Eduard Znika. 
  Josip Borić nabrojio je sve izložbe na kojima su sudjelovali i gdje su predstavljali male životinje u protekloj godini, s naglaskom na njihovu tradicionalnu izložbu u Kutini, ali i na izložbu stoke u Popovači. Tom prilikom podijeljena su i priznanja članovima udruge, te prijateljima susjednih udruga, sponzorima i pokroviteljima manifestacija.

 Borić je posebno zahvalio gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću, te gradonačelniku Popovače Josipu Miškoviću na podršci koju udruga ima s razina gradova, a podržava ih i Sisačko-moslavačka županija, te Turistička zajednica Grada Kutine.
Gradonačelnik Popovače Josip Mišković istaknuo je kako je ovo udruga koja okuplja čitavu Moslavinu: „Vi ste pokazatelj da ljudi sa šireg područja mogu zajedno raditi i predstavljati Moslavinu diljem Republike Hrvatske. Odradili smo puno zajedničkih projekata i siguran sam da će tako biti i ubuduće s mlađim vodstvom“, rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.  

 Obratili su im se i prijatelji iz prijateljskih društava Bjelovara, Varaždina i drugih. Najstariji član društva Zdenko Lacković također je održao motivirajući govor mladim članovima koji danas nastavljaju rad društva.  

Gradonačelnik Zlatko Babić s Udrugom uzgajivača surađuje niz godina. Pohvalio ih je što uspijevaju pronaći sponzore koji ih vjerno prate, što je danas sve teže.

„Izložbe koje su uspješno organizirane dugi niz godina pokazatelj su rada ovoga društva. Njegova je uloga višestruka, a jedna od njih je i jedinstvena prilika da naši sugrađani dovedu na izložbu svoju djecu kako bi mogli vidjeti raznovrsne male životinje. Letvica u radu društva je postavljena visoko, ali siguran sam da ćete nastaviti s novim vodstvom jednako uspješno raditi“, rekao je Zlatko Babić.