DND Kutina: Završna konferencija projekta „Kreativni i aktivni“

Društvo naša djeca Kutina održalo je završnu konferenciju projekta „Kreativni i aktivni“.
 Nositelj projekta je Društvo naša djeca, a partneri su Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „RIS“ Kutina – podružnica Kutina. Ukupna vrijednost projekta je 471.128,97 kn od kojih je 400.459,62 osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014.-2020., dok je ostatak u iznosu od 70.669,35 kn financiran iz državnog proračuna.  


 Projekt je nastao kao odgovor na svjetsku kriznu situaciju koja se odrazila i na Sisačko – moslavačku županiju (pandemija corona virusa) koja je kulminirala s razornim potresima na njenom području. Ovakve krizne situacije odrazile su se na rad brojnih neprofitnih udruga, ali i na naše najmlađe sugrađane uvelike utječući utjecale na društveni život djece i mladih.

Sukladno tome, u sklopu projekta “Kreativni i aktivni”, u razdoblju od godinu dana, za naše najmlađe sugrađane održane su 52 likovne radionice, 40 sportskih radionica, 24 dramske radionice, 12 radionica zdrave prehrane te 12 radionica psihosocijalne pomoći koje su privukle više od 1600 sudionika. Na radionicama je sudjelovalo više od 350 djece s područja grada Kutine, općine Lipovljani, ali i drugih okolnih gradova.

 Radionice u sklopu projekta nisu bile organizirane samo za djecu, već su se održale i edukacije za članove Društva na temu neprofitnog računovodstva, na temu rada od kuće, te na temu managementa za volonterstvo. U sklopu projekta su se održale i 3 volonterske akcije, odnosno 3 zelene čistke na području grada Kutine.   

“Projekt nije bio samo kreativan, već se s njime i aktivno sudjelovalo u društvenom i socijalnom životu grada Kutine i okolice, kroz zapošljavanje dvije osobe na pola radnog vremena te je omogućio i da se kvalitetne aktivnosti nastave i nakon samog projekta s obzirom na to da je projektom nabavljena brojna sportska oprema, oprema za izvođenje radionica zdrave prehrane kao što su blenderi i dehidrator, ali i oprema koja će omogućiti kvalitetnije održavanje dramskih i likovnih radionica za naše najmlađe sugrađane, počevši od stolova i stolica, pa do projektora, projektorskog platna i prijenosnih računala”, rekla je tom prilikom predsjednica Društva naša djeca Vlatka Vidiček Dam.

 Završnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić koji je pohvalio brojne aktivnosti koje su se provele tijekom navedenog projekta te čestitao Društvu naša Djeca Kutina na uspješno provedenom projektu.