Županija Zavodu za javno zdravstvo SMŽ omogućila uvjete rada u novoj zgradi

Župan Ivan Celjak i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ Inoslav Brkić su u srijedu, 15. veljače 2023. godine, svečano otvorili obnovljeni i prenamijenjeni prostor županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Time je Zavod prvi puta u povijesti smješten u svoju zgradu, koju će samostalno koristiti. Nakon potresa, službe Zavoda za javno zdravstvo SMŽ bile su smještene u kontejnerima.

Od ovog tjedna, djelatnici Zavoda započeli su s radom u novoobnovljenoj zgradi u Sisku gdje su smještene: Služba za epidemiologiju, Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Uprava i Računovodstvo. Radove je financirala Sisačko-moslavačka županija.

„Završili smo građevinske radove na rekonstrukciji zgrade Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u vrijednosti od oko 217 000 €. Izvršeni su radovi na podnim oblogama, stropovima, zidovima, elektroinstalacijama, instalacijama vodovoda, odvodnje, uredili smo sanitarne čvorove, dio krovišta.

Ovaj objekt je vrlo važan za županijski zdravstveni sustav, osobito za Zavod za javno zdravstvo SMŽ, jer prvi puta u povijesti Zavod ima svoju zgradu, koju će samostalno koristiti.

Naš motiv za rad su naši sugrađani, koji žive u izazovnim uvjetima, u izazovnim okolnostima, ali isto tako i djelatnici u županijskom zdravstvenom sustavu, uzmimo za primjer djelatnike Zavoda za javno zdravstvo, koji su bili na prvoj liniji u jeku koronavirusa, uzimali uzorke od svih nas i kod kojih je postojala mogućnost da obole. U tom trenutku nismo točno znali ni što je korona, ni koliko je taj virus opasan. Međutim, djelatnici Zavoda su savjesno i odgovorno radili svoj posao i upravo takvi ljudi, naši sugrađani, djelatnici i u sustavu zdravstva i u sustavu obrazovanja, sustavu socijalne skrbi su nama motiv da radimo još brže, još kvalitetnije i još učinkovitije.

Ono što možemo najaviti je da imamo brojne objekte na kojima se vrše građevinski radovi u cilju obnove. Međutim, nećemo se zadovoljiti samo obnovom i vraćanjem u prvobitno stanje, već isto tako kod svakog objekta, kod svakog projekta, dodajemo novu vrijednost i nastavit ćemo raditi još brže, još učinkovitije, još snažnije za poboljšanje života u Sisačko-moslavačkoj županiji,“ rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.

Zavod ima ukupno 88 zaposlenika u svim ispostavama na području cijele županije (Ispostave Petrinja, Kutina, Novska i Topusko) ravnatelj, dr. Inoslav Brkić iskazao je veliko zadovoljstvo ovim, znatno poboljšanim uvjetima djelovanja: „Zahvaljujući našem županu Ivanu Celjaku prostor je uređen, a mi možemo normalno raditi, jer radni uvjeti, prostor su conditio sine qua non za normalno odvijanje radnog procesa.“

Uz ulaganja u rekonstrukciju objekta, svakako treba istaknuti i nabavu nove informatičke opreme, PCR aparata (brzo, pouzdano, točno i suvremeno dijagnosticiranje uzročnika zarazne bolesti), AUTOKLAV (uređaj za zbrinjavanje infektivnog otpada), DNA ekstraktora, zamrzivača, potrošnog materijala za COVID dijagnostiku i automobila i drugo u ukupnoj vrijednosti oko 295 000 € financiranih u sklopu europskog projekta ERI-Health. Nabavka ove opreme omogućuje kvalitetnu i brzu dijagnostiku, što je izuzetno bitno u vrijeme pandemije.

Poseban je značaj novonabavljenog zamrzivača niskih temperatura do -90̊ C koji je omogućio skladištenje cjepiva novih tehnologija za područje naše Županije, pa tako djelatnici Zavoda sada više ne moraju svakodnevno ići u Zagreb po cjepiva već su ih u mogućnosti skladištiti sami.