Zajednička tiskovna oporbenih vijećnika SDP-a i HSS-a

Dvije kutinske oporbene stranke, SDP (Laburisti) i HSS, danas su održali konferenciju za novinare, navodeći kako je trenutna društveno politička situacija u gradu alarmantna.
 „Vladajuća koalicija predvođena HDZ-om stvorila je nered i u Gradu, u Gradskom vijeću, Gradskoj upravi, pa čak i u pojedinim ustanovama“, uvodno je rekla predsjednica SDP-a Jasminka Molnar.
 Potkrepljuje to dosadašnjom smjenom dva predsjednika Gradskog vijeća. Podsjeća kako se prvi predsjednik GV-a nakon istražnih radnji maknuo iz stranke, ali je i dalje ostao vijećnik, a drugi iz iste stranke razriješen je jer je sam izašao iz vladajuće koalicije jer je shvatio, kako ističe, o kakvoj se vlasti radi. Skrenula je pozornost i na vijećnika MOST-a koji je aktualni potpredsjednik Gradskog vijeća.

„On je svojim potpisom dao suglasnost za razrješenje bivšeg predsjednika Gradskog vijeća R. Krpesa i svojim potpisom dao je podršku novom predsjedniku GV-a iz redova HDZ-a. Vijećnik MOST-a bi trebao predstavljati oporbu u vijeću i kao takav je postavljen za potpredsjednika, no on to nikako nije. Prema poslovniku drugi potpredsjednik bi trebao biti iz redova oporbe. Zato ćemo reagirati i tražiti da vijećnik MOST-a odstupi s te dužnosti. Zahtijevat ćemo i da drugi potpredsjednik GV-a koji je bio u istražnom zatvoru također da ostavku i sve ćemo to pripremiti za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća“, ističe Molnar.
 Navodi kako su građani nezadovoljni stanjem u gradu, od samog održavanja grada, pa nadalje. Kao druge probleme ističe nedostatak zdravstvenog standarda, precijenjene investicije poput mosta, opetovana kreditna zaduživanja, nedovoljno iskorištavanje EU fondova, nedostatak proizvodnih pogona, smanjenje sredstava za poduzetništvo i školstvo, iseljavanje 17% stanovništva….
 -Dječji vrtić koji se gradi u Kutini nažalost nije među 259 vrtića financiranih sredstvima EU, ističe vijećnica, već smo se za njega kreditno zadužili i prodali Mali Lošinj i sklopili posao sa sumnjivim izvođačem radova, a sad vrtić propada, na što oni stalno upozoravaju – kaže vijećnica Molnar.
  Vijećnica je skrenula pažnju i na situaciju u POU Kutina. U toj gradskoj ustanovi situaciju vidi kao problematičnu zbog odnosa ravnateljice gradske ustanove prema zaposlenicima, zbog čega su se zaposlenici obratili sindikatu i gradonačelniku.

„Oporba je složna u nastojanju da podrži drugog kandidata, Dragutina Vagnera iz HSS-a, za predsjednika Gradskog vijeća. Pojačani smo novom vijećnicom Vlatkom Vasik Šoufek i sa smijenjenim Robertom Krpesom, i vijećnikom Vagnerom, nadam se i sa još nekim vijećnicima bit ćemo kvalitetna oporba koja će reći ne korumpiranosti, ne ucjenjivanju i napokon stati takvoj vlasti na kraj“, zaključila je predsjednica SDP-a.
 Dragutin Vagner (HSS) zahvalio je oporbi što mu je dala podršku kao zajedničkom kandidatu za predsjednika Gradskog vijeća. „Zahvaljujem cijeloj oporbi i novoj stranci „Odlučnost i pravednost“ koja je odmah počela zajedno s nama raditi. Građani bi se morali probuditi i ujediniti se za dobrobit Kutine i svih građana. Imam najave da će nam se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća puno toga promijeniti, ali živi bili pa vidjeli“ zaključuje Vagner. Kao jedan od razloga nezadovoljstva HSS-a navodi kako dokumentacija oko poljoprivrednog zemljišta još nije poslana za Zagreb, a sjetva je tu i bila bi velika šteta da svo zemljište ostane neobrađeno cijelu godinu.
 Na kraju konferencije Vagner je pozvao sve građane da izađu na izbore, jer poslije izbora je kasno negodovati.