U porastu je kibernetički kriminal

Tijekom prošle godine na području naše županije, odnosno Policijske uprave sisačko-moslavačke prijavljeno je 2186 kaznenih dijela, odnosno 0,9% manje nego godinu prije.

„I dalje bilježimo visoku razriješenost kaznenih dijela, ona iznosi 80,9%, što je za 1,1% više nego 2021. Znači, u kontinuitetu zadnjih pet godina održavamo tako visoku razriješenost, bez obzira na sve nedaće koje su u proteklih pet godina zadesile ovu županiju“ –  pojasnio je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Istaknuo je i kako je na štetu mladeži i obitelji počinjeno 495 kaznenih djela, što je za 6,7% više nego godinu ranije. Po općem kriminalitetu bilježimo 1563 kaznena djela, to je 4,9%

manje u odnosu na godinu ranije. Imali smo jedno ubojstvo koje je razriješeno i imali smo jedno ubojstvo koje je razriješeno iz ranijeg vremena, dok smo u 2021.godini imali smo dva ubojstva, oba razriješena. Lani smo imali šest pokušaja ubojstva, godinu dana ranije, četiri, sva su razriješena. U 2022.godini imali smo pet razbojništava, u 2021.godini dva, svi su razriješeni. Imovinski delikti, krađe i teške krađe u porastu su, a razriješeno ih je 40,9%.

Policija je također lani zabilježila 6,1% manje gospodarskog kriminaliteta, obzirom je lani evidentirano 171 kazneno djelo iz ovog područja. „Tu smo na četvrtom mjestu po razriješenosti u Republici Hrvatskoj. Kibernetički kriminalitet je u porastu. U 2022.godini bilježimo 116 kaznenih djela, godinu dana ranije 36, to je ogroman porast od 222,2 posto. Razriješenost je visoka, 72,4 posto. To su nova kaznena djela i tu si je policija dala jako puno truda. Radi se o specifičnostima ovih djela, kao računalne prijevare i slično tome, ali unatoč specifičnostima mi se i dalje s tim dobro nosimo“, ističe Pešut.

Također, tijekom 2022.godine policija je zabilježila i 155 kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. „Tu nam je strateški prioritet krijumčarenje ljudi, tu je procesuirano 87 kaznenih djela, protuzakonitih ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i drugoj državi članici EU ili pristupnici Schengenskog sporazuma. Visoke su brojke, iako je 6,5 posto u 2022.godini manje nego u 2021.godini kada su otkrivena 93 kaznena djela“, otkrio je Pešut.

Zabilježeno je i 118 kaznenih djela što se kriminaliteta droga tiče te je zabilježen porast od 4,4 posto u odnosu na godinu prije, dok je policija imala 295 zapljena droge, što je za 10,5 posto više nego godinu ranije.

„Treba spomenuti ratni zločin koji je također strateški prioritet ove Policijske uprave. U 2022.godini ukupno je prijavljeno pet počinitelja za počinjenje 19 kaznenih djela na štetu 17 osoba u dva kaznena spisa. U 2021.godini prijavljeno je i razriješeno pet kaznenih djela. Kao što sam rekao, to je i strateški prioritet. Tu smo imali predmet Gornje i Donje Jame, dovršili kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog 3.studenoga 1991.godine na glinskom području u mjestu Donje Jame na štetu 16 mještana Donjih i Gornjih Jama“, rekao je Pešut.

U konačnici Pešut ističe kako je zadovoljan stanjem sigurnosti na području naše županije te vjeruje kako će uz kadrove s  kojima raspolažu, i dalje zadržati visoku stopu razriješenosti kaznenih djela.