Svjetski dan bolesnika obilježen u NPB Popovača

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača obilježen je Svjetski dan bolesnika.

Riječ je o danu čiji je cilj  podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, a od 1992.godine obilježava se 11. veljače.

Utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

U zdravstvenoj je skrbi osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Svjetski dan bolesnika djelatnici Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača obilježili su podjelom edukativnih materijala bolesnicima prilikom dolaska na specijalističko-konzilijarne pretrage.

Dio obilježavanja bila je i sveta misa koju je u bolničkoj kapeli Svete obitelji za bolesnike i medicinsko osoblje bolnice predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih Sašom Jozićem, kutinskim dekanom Ivanom Benkovićem, župnikom iz Gornje Jelenske Marijanom Korenom i domaćim župnikom iz Popovače Ivanom Petrovićem koji je na početku pozdravio sve okupljene i zahvalio biskupu na dolasku.

U homiliji biskup je pojasnio odakle poveznica Dana bolesnika i Lurda koji je od 1858. godine postao svjetsko hodočasničko marijansko svetište u koje svake godine dolaze milijuni ljudi da bi molili Djevicu Mariju Gospu Lurdsku za zdravlje te primili uslišanje. „Često je tamo upravo tako kako je i Isus to činio, da oni koji vjeruju i zadobe ono za što se mole. Zato kada je Gospodin ozdravljao bolesnike, govorio je onima koji su ozdravili vjera te tvoja spasila. Vjerovati je vrlo važno i to znaju i liječnici ovdje među nama. Nije dovoljno liječiti samo tijelo nego je vrlo važno pridizati duh i dušu, a upravo se to čini u ovoj vašoj ustanovi. Kada je čovjek u sebi uspravljen i vjeruje, nada se i bori i tada se lakše i oporavi i prevlada fizičke bolesti“, poručio je biskup.

Govoreći o prispodobi o milosrdnom Samarijancu iz pročitanog Evanđelja biskup je rekao kako je papa Franjo izabrao ovaj tekst za 31. svjetski dan bolesnika uzevši za naslov svoje poruke riječi „Pobrini se za njega“. „To su riječi koje je Samarijanac, koji se imao sućuti i pobrinuo se za ranjenog i ostavljenog čovjeka kraj ceste, rekao vlasniku gostinjca kako bi pružio unesrećenom sve što mu je potrebno. Kaže sveti otac papa u svome pismu da te riječi ‘pobrini se za njega’ Isus danas govori svima onima koji se brinu za bolesnike: liječnicima, medicinskom osoblju, svećenicima i svima drugima, ali jednako tako pozvani smo i mi svi jedni drugima biti na pomoć“.

Na kraju mise okupljenima se obratila i ravnateljica bolnice  prim. dr. med. Marina Kovač zahvalivši biskupu i domaćem župniku na dobroj suradnji.