Računalne prijevare – najčešće u aplikaciji WhatsApp

Policija sve češće dobiva prijave prevarenih građana putem interneta. Najčešće su to stariji sugrađani, no ima i onih mlađih čiju nepažnju ili neznanje računalni eksperti za prijevare svakodnevno iskorištavaju.
Posljednji prijavljeni primjer je 75 godišnja građanka Siska kojoj je putem lažne računalne aplikacije s tekućeg računa skinut novac, što je ona prijavila sisačkoj policiji.
 Nakon dogovora oko kupnje nepoznati ju je počinitelj naveo da mu otkrije svoje osobne podatke i podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dala tražene podatke primijetila je da joj s računa nedostaje novac i shvatila je da je prevarena.
Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
„Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe. Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu. Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama“, ističu iz policije te pozivaju građane na dodatan oprez uz savjet da prijavu podnesu u policijskoj postaji na čijem području imaju prebivalište.