Psihosocijalna pomoć hrvatskim braniteljima u Kutini

U Domu hrvatskih branitelja započela je s radom podružnica Centra za psihosocijalnu pomoć braniteljima i članovima njihovih obitelji. Vojna psihologinja Natalija Bočkaj u prostirjama HVIDRA-e Kutina radit će ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 19 h. Branitelji kojima je potrebna pomoć mogu se javiti i telefonskim pozivim na broj 044 681 011.
„Braniteljima je potrebna psihosocijalna pomoć i sada i u Kutini mogu zatražiti pomoć psihologa. Drago nam je da je HVIDR-a Kutina mogla dati svoj doprinos ustupanjem prostorije za rad psihologinje.“, rekao je Damir Badanjak predsjednik HVDRA-e Kutina.
„Sada ćemo biti bliže braniteljima na moslavačkom dijelu županije i nadam se da će to svi kojima je potrebna pomoć i iskoristiti. Drago nam je i da će s njima raditi iskusna vojna psihologinja.“, rekao je Vjekoslav Andrić, voditelj Područnog odjela ministarstva hrvatskih branitelja u Sisku.
Hrvatski branitelji u Kutini su godinama nastojali osigurati psihosocijalnu pomoć i potporu braniteljima. Ovo je prvi puta da je u Kutini organizirana pomoć psihologa. Svi branitelji i članovi njihovih obitelji koji se nose s poteškoćama pozivaju se da se obrate psihologinji ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 19 sati u prostorijama HVIDRA-e Kutina ili pozivom na tel. Broj 044 681 011.

RAZGOVOR S NATALIJOM BOČKAJ, psihologinjom


* Kako i zašto se došlo na ideju da se u gradu Kutini otvori podružnica Centra za psihosocijalnu pomoć braniteljima?

U ovo postpandemijsko vrijeme zamijećen je značajan porast psihičkih smetnji i oboljenja kako kod odraslih tako i kod djece. Za građane naše županije tu je i problem potresa koji nas je pogodio nekako u isto vrijeme. Najčešće je riječ o depresijama, općoj anksioznosti, panićnim atacima, no i pojačanoj konzumaciji alkohola i raznih psihoaktivnih sredstava te o značajnom porastu obiteljskog nasilja…o razlozima bi se moglo dugo i puno elaborirati…sasvim sigurno produljena stanja neizvjesnosti i straha, gubitak ili oboljenje bliskih osoba, osobno oboljenje, gubitak radnog mjesta, nemogućnost ostvarenja socijalnih kontakata, hobija, raznih aktivnosti koje su nam prethodno sačinjavale normalan život. Također je primijećeno da su više podlijegali raznim oboljenjima i/ili pogoršanju smetnji oni koji su od prije bili psihičkii načeti, a to su statistički češće upravo branitelji odnosno posredno i njihove obitelji. Jedno od najvažnijih načela u prevenciji psihičkih oboljenja je dostupnost psihološke pomoći, pa je tako prepoznato da se dostupnost može poboljšati za ovaj dio Županije koji je neadekvatno prometno povezan sa gradom Siskom. Ponekad je dovoljan samo jedan razgovor sa strucnom osobom da izađemo iz začaranog kruga teških misli i osjećaja, nađemo motive i volje za promjene i prilagodbu promjenjivim okolnostima života. Psihološka pomoć biti će organizirana na način da će se moći nazvati na tel.044 681 011 ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 19 sati kako bi dogovorili termin za razgovor.

* Čemu služe psihološke intervencije i kakva je razlika u odnosu na psihijatrijske?

Psihološke intervencije služe podizanju psihološke otpornosti i prilagodbenih mogućnosti te time i ukupne kvalitete življenja klijenata. Razgovori su stručna tajna, te im je primarna svrha psihološka dobrobit osobe koja traži pomoć, ali i olakšanje njenoj okolini koja se ne zna nositi sa nepoželjnim promjenama. Ne izdaju se nalazi niti imaju svrhu ostvarenja drugih braniteljskih prava. Za razliku od psihijatra koji propisuju psihofarmake uz psihološku pomoć, psiholozi psihoterapeuti usmjereni su na otkrivanje vlastitih resursa klijenata isključivo razgovorom. Rano prepoznavanje stresnih reakcija je i ovdje ključna riječ…bilo da je riječ o rekapitulaciji stresnog događaja ili pak nekoj drugoj tehnici, važno je pristupiti problemu prije nego postane oznaka identiteta pojedinca, što ne znači da i stare traume i psihičke bolesti ne mogu biti olakšane supportivnim psihološkim postupcima.

* Kakva su vaša iskustva u radu sa braniteljskom populacijom, koji su najčešći problemi na koje ste nailazili u prethodnom radu?

U prethodnoj praksi često sam nailazila na poteškoće produljenog/ kompliciranog žalovanja kod supruga preminulih branitelja, te iscrpljivanje prilagodbenih mogućnosti kod branitelja sa PTSP-em, a to su nerijetko oba supružnika. Nerijetko oboljeli član obitelji radije poseže za alkoholom nego za stručnom pomoći, a takve situacije nehtijući ostavljaju traga na duševnom zdravlju djece…važan je pristup da nikad nije prekasno za rad na sebi, realizaciju svojih punih potencijala i poboljšanje odnosa sa svojom okolinom.

* Koji bi bili povodi za to da osoba zatraži psihološko savjetovanje?

Općenito je ono namjenjeno osobama sa životnim poteškoćama koje sami ne mogu svladati, a to se praktično svakome događa jer su životne krize nezaobilazan dio života. Neki doživljavaju sagorjevanje na radnom mjestu ili studiju, mobbing, dugotrajnu nezaposlenost, besparicu, probleme u vezama/odnosima, ljubavne patnje, probleme u odgoju djee, ili pak krizu uslijed umirovljenja i gubitka važnih životnih uloga. Razgovor sa stručnom osobom služi kako bi pronašli smjer djelovanja koji nam pomaže izaći iz uobičajenog obrasca. Povod savjetovanju može biti stanje unutarnjeg nemira i tjeskobe, dugotrajna bezrazložna tuga, nezadovoljstvo, strahovi i panika, usamljenost, sram, sniženo samopouzdanje ili promjena raspoloženja, opsesivne i teške misli, nesanica. Kod akutne suicidalnosti, psihijatrijskih bolesti ili psihotičnih kriza psihološko savjetovanje nije dostatno, već je uputno obratiti se na neku psihijatrijsku ambulantu ili kliniku. Svakako je razuman slijed prije psihijatrijske pomoći zatražiti mišljenje psihologa.