Predstavljanjem Moslavačkog zrcala Ogranak MH Kutina obilježio 50 godina djelovanja

Svečanim predstavljanjem časopisa Moslavačko zrcalo, Ogranak Matice hrvatske Kutina sinoć je obilježio 50 godina svoga djelovanja na području Kutine.
 

Koliko je ovaj događaj važan za Kutinu govori i nazočnost uvaženih gostiju, predstavnika sa svih razina, te starijih i mlađih generacija članova i simpatizera Matice hrvatske.
 

 Skup je pozdravila predsjednica Ogranka, Matea Paripović, koja je kao mlađa članica na tom mjestu zamijenila bivšeg predsjednika, preminulog Dragutina Pasarića. Kako je istaknula, nije lako preuzeti vodstvo Matice nakon Dragutina Pasarića čiji je višegodišnji rad poznat ne samo na širem području Moslavine, nego i u središnjici, stoga je od velike važnosti nastaviti s radom.


 Časopis Moslavačko zrcalo objedinjuje 50 godina djelovanja Matice hrvatske od 1971.- 2021. a kao autori ga potpisuju prof. Katarina Brkić i dr. Dražen Kovačević. Urednica knjige je dr. Marijana Horvat s Hrvatskog instituta za jezikoslovlje. Kako je kazala urednica, autori su radeći na ovom izdanju vođeni snažnim entuzijazmom i srčanošću.

„Knjigu nisu napisali zato što su morali, nego zato što su željeli. Znali su da neće biti lako, ali su ustrajali i nisu odustali. Na prvih 50-ak stranica autori govore o poticaju za osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Kutini, o djelatnosti i slomu Ogranka, te njegovom obnavljanju. Sljedećih 300 stranica opisuje razdoblje od obnavljanja ogranka do 2021. Kompletan rad je iscrpno opisan s puno fotografija i ilustracija, sve je argumentirano brojnim dokumentima i u tome njegova velika vrijednost“, istaknula je urednica Moslavačkog zrcala. Ona je tom prilikom podsjetila i na Dane hrvatskog jezika koji su u tijeku. Njihovo je značenje od iznimne važnosti, što se u kutinskom Ogranku njegovalo tijekom godina, među ostalim, i kroz brojna predavanja o hrvatskom jeziku na kojima su gostovali sveučilišni profesori. Podsjetila je i na jaku nakladničku djelatnost u Kutini čiji je spiritus movens bio Dragutin Pasarić, spominjući njegovu monografiju „Kutina“ kao djelo od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu.
  

Kako je bilo raditi na ovom opširnom izdanju, govorili su tom prilikom autori Katarina Brkić i Dražen Kovačević. „To je veliko razdoblje i mi smo nastojali obuhvatiti sve što smo mogli. Sigurno da toga ima još, ali dali smo sve od sebe kako bi uvrstili što je više moguće. U tom vremenu bilo je od 300-500 događanja“, kazala je prof. Brkić koja je tom priliko zahvalila svima koji su im u tome pomogli.
  Dr. Dražen Kovačević rekao je kako je s kolegicom Brkić na tome radio intenzivno u posljednje dvije godine i kako su radili sve ispočetka: „Tražili smo dokumente, fotografije po arhivama, ali imali smo i sreću da nam je u tome pomoglo i nekoliko živućih članova iz toga vremena i njihova djeca“, ističe Kovačević.
 

Autori su u konačnici zadovoljni jer je Moslavačko zrcalo ugledalo svjetlost dana i jer su uspjeli obuhvatiti najvažnije od djelovanja 50 godina MH u Kutini, uključujući i turbulentno razdoblje kada je Matica bila zabranjivana.
 Na važnost jednog ovakvog djela za lokalnu zajednicu podsjetio je Đuro Vidmarović, recenzent knjige i član glavnog odbora MH, koji je u nadahnutom govoru istaknuo ulogu Matice hrvatske kroz povijest u očuvanju identiteta i kulture hrvatskog naroda, hvaleći prijedlog zakona o jeziku čija inicijativa dolazi upravo od sadašnjeg vodstva Matice hrvatske.
  Stjepan Sučić, također recenzent i član GO MH, podsjetio je na povijest same organizacije od utemeljenja 1842. kao i na turbulentna vremena u dalekoj prošlosti kada se trebalo boriti za opstojnost hrvatskog jezika, književnosti, znanosti i umjetnosti.
 

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, pohvalio je rad kutinskog ogranka. Istaknuo je kako je rad ogranaka najvažniji i kako ga veseli činjenica da se broj članova Matice hrvatske u cijeloj zemlji značajno povećava. „Kutina je jedan od najaktivnijih ogranaka i nadam se da ćete tako i nastaviti, a neka od vaših izdanja mogu biti predstavljena i u središnjici“, rekao je Gavran.
 Iz svega izrečenog vidljivo je da se Matica hrvatska nalazi u vremenu tranzicije, te da se u tome dobro snalazi. Dolazi vrijeme mlađih članova koji postepeno preuzimaju Ogranke i donose neka nova znanja i vještine, no u sinergiji sa starijim članstvom rade na zajedničkoj zadaći, a to je opstojnost hrvatskog jezika i kulture kao temelja ove organizacije.
 

Matea Paripović, jedna je od mlađih predsjednica Ogranaka, koja je tom prilikom zahvalila Vatroslavu Plejiću, Milanu Iliću, te prof. dr. Franku Miroševiću, kao i svim drugim starijim članovima na dolasku i pomoći. Zahvalila je i gradonačelnicima Kutine i Popovače, Zlatku Babiću i Josipu Miškoviću, te predstavniku Sisačko-moslavačke županije Mihaelu Juriću, koji su se obratili riječima podrške. Podršku svečanoj obljetnici svojom nazočnošću dale su i saborske zastupnice Marijana Petir i Karolina Vidović Krišto, predstavnici susjednih Ogranaka, te brojni profesori kutinskih škola.
 

U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD Repušnica, te prof. Saša Begović Matošković iz OGŠ Borisa Papandopula.